od NothingMan u Uto Feb 28, 2012 10:13 pm
Ja uistinu neću da šljakam, al' moram, i ne bežim od toga, bar zasad. Šljakao sam u firmi, sad šljakam za istu honorarno, ali pride hvatam sebi posliće. Moju struku sa fakulteta izbacuju naveliko, a da nas ne čeka nikakav posao i nemoguće je naći, pretpostavljam da znaš kako je, ja ovo malo što imam sam u boljoj situaciji od svojih vršnjaka jer sam svuda grebao i čeprkao. Uzgred, meni firma neće obezbediti legalno ništa, i tamo gde sam radio i svuda gde znam da prijatelji rade, radi se na nelegalnom softveru, pošto je i tim firmama malo zajebano da roknu tolike pare. Mada treba priznati da bi ova moja firma imala love da pokrije bar pola softvera legalno, al' bole ih patka.
Ja ti moram opet ponoviti kontrapitanje. Razmisli jel oni koji dobijaju otkaze u firmama koje prave softvere lipšu zato što gologuzan poput mene uzima nelegalno preskup softver, ili zbog ekonomske politike firmi kojima dobro ide kako kažeš, znači uprkos meni i ljudima poput mene, al svejedno dobijaju otkaze zbog ne znam čega. Naravno da bi firma zaradila još više da SVI plaćaju (samo ne znam odakle) taj softver, al' jebiga, bolje da se svi mi gologuzani koji manje il više strepimo za svoju egzistenciju pokoljemo među sobom nego da optužujemo one gore, zar ne? Slučajno da ne pomislimo da pomerimo poredak stvari il' neku drugu "no no" stvar.
A poenta sa kraja ti je skroz bezveze. Za moj posao skoro za sve ima opensource varijanta, koja nije dovoljno dobra kao najbolja i najskuplja, ali je mnogo, mnogo daleko od lošega.
PS: što se tiče toga da sam sebe pravdam... o ovoj problematici što se raspravljamo sam počeo da razmišljam tek sad, zbog ove teme. Toliko mi puca ona stvar i toliko sebe pravdam svaku noć u krevetu dok pokušavam da zaspim od griže savesti.
PS opet: Ah da, velika većina... pa velika većina ljudi koja pokušava nešto da uradi kao ja definitivno nema i ne može imati para za taj softver koji koristi. Znači, arhitektura, enterijer, grafika, ja ne znam da neko ima para za maksove kedove korele fotošopove itd. To je znači definitivno. Za programere i web dizajnere ne znam šta oni koriste i kakve opcije imaju na raspolaganju.
A to što Photoshop ili Word skidaju ljudi kojima ne treba, legalizacija neće pomoći. Recimo da se to zabrani, oni to neće skidati jer im ni ne treba, a za njihove skromne potrebe su sasvim dovoljne opensource zamene. I Adobe i Microsoft će svejedno ostati bez love.
Noću sigurno sanjaš i zato stalno spavaš,
Ali život je ugrožen sa svih strana.
Panduri i doušnici su svuda.
U bistroima, devojke tvojih godina
Mirišu na mladost.