uzeo sam da citam 5. knjigu opet, tj zapravo prvi put u papirnom obliku (citao sam samo onu skeniranu verziju koja se pojavila greskom nemackih izdavaca). i, lo and behold, knjiga mi se svidja. poprilicno. mozda ima veze s tim sto sam krenuo da je citam unazad

ali bukvalno, od epiloga...
kroz tu skeniranu verziju sam proleteo, jesam citao sve ali nekako sa pola koncentracije, zeleci da sto pre stignem do kraja i saznam da li ce se najzad nesto bitno desiti. mada, s obzirom da se najinteresantije stvari ipak desavaju pri kraju, moguce je da ce mi knjiga biti sve dosadnija kako budem odmicao

in eni kejs, u tom mahnitom prvom citanju neke stvari su mi poptuno promakle, npr pajselova smrt, i cinjenica da je deni bila pored zmaja kad su je nasli dotraci (sto menja moj utisak o deninom daljem napretku iz korena. stvarno ne znam kako sam taj detalj propustio

). cak su mi i serseina poglavlja interesantna, a njih sam namerno preskakao jer su mi delovala dosadno.
a mozda sam samo prolupao

edit btw, sta mislite, kako ce se razresiti ta situacija sa deni? sa jedne strane bi joj taj kalasar mogao doneti sigurnu pobedu, tj mogla bi lagano da rasturi opsadu mirina (ona s jedne, selmi sa druge strane). ali, isto tako, zaklela se jos u prvoj knjizi i to prilicno ozbiljno da ce se osvetiti jhaqo-u i onom njegovom bloodrideru, i da ce umreti vristeci.
ono u sta sam siguran, je da joj cak i ovako raspaloj i iznurenoj, dotraci ne mogu ama bas nista. ne vidim kako, jer drogona nikako ne mogu da ubiju, pa sve i da ga njih 50 000 istovremeno gadja strelama.