Ja se ubih da nadjem nastavke 1, 5 i 6 u polarisovom izdanju

Jednom na ulici nadjoh lika koji je prodavao komplet koji nikako nije hteo da raspari, al mi je bilo previse da imam 3 dela duplo
Kad smo vec kod prevoda, mozda nekom moze da zasmeta ako je prvo citao izdanje na engleskom, pa u svojoj glavi preveo drugacije, inace meni je polarisov prevod fenomenalan i toliko mi se "primio" da tesko da bih mogao da citam neki drugi. Malo sam se nervirao oko nekih komentara ovde, ali s druge strane skontah da sam ja malo "matoriji" ljubitelj Letopisa i da ta razlika u generacijama daje malo razlicit ugao gledanja na stvari.
A sto se kritika na Donaldsonov racun tice- ima ih gomila. Nekad je spor, nekad previse dramatizuje sa Kovenantovim ponasanjem, mnoooogo smara sa metaforama i tako nekim "kićenjima" recenica. Imam utisak da ga je neko nahvalio za poredjenja nakon prve knjige, pa je drugu doslovno zatrpao njima. Prva polovina svake recenice- radnja, drugao polovina: "kao covek uhvacen u... " ili neko drugo poredjenje.
IPAK, sve te mane mi nisu ni u jednom momentu pokvarile dozivljaj knjige. Prvi, peti i sesti nastavak sam procitao po 4-5 puta (jbg, nemam ih), a drugi, treci i cetvrti procitah bar po desetak puta (ne preterujem, prvi put sam ih uzeo iz biblioteke jos 95-te godine). Nijedna knjiga me nije toliko zarazila niti ostavila toliki utisak na mene. Ok, Martin je bolji pisac, ali nakon treceg dela PLIV-a je poceo da mori i bespotrebno siri pricu i definitivno je izgubio "zaraznost". Tolkin- gotivim ga mnogo, ali na svoju veliku srecu prvo sam citao Letopise, tako da mi nije ni malo smetao uticaj LOTR-a na njihov nastanak (a ima ga dosta, srecom, ne u nekom negativnom, plagijatorskom smislu). Nakon ta tri pisca ubih se da nadjem nesto sto ce da me "zarazi", ali mrka kapa za sad. Svaki predlog je dobrodosao (moze i na PP). Takodje, bio bih veoma zahvalan ako mi neko na pp pusti neki link za Gospodara prstenova u pdf-u (na srpskom)