Ajd kad niko nece da krene, ja cu prvi. Film mi se svideo, rekao bih da je dobar, mada iskreno ocekivao sam vise. Moracu da ga pogledam jos koji put da bih dobio kompletniju sliku, ali kapiram da je ovo bio najzajebaniji deo Nolanovog Betmena jer je morao da se oslanja i ukljuci prethodna dva dela, a i svaki film iz trilogije je drugaciji i drugacijeg zanra, a i TDK i Dzoker su postavili jebeno visoke standarde.
Pisem sve sa spojlerima, ko nije gledao bolje da ne cita.
Pozitivne stvari su:
- Bejn je dobar, iako ne preterano objasnjen lik. Brutalan je i iziskuje strahopostovanje od ostalih likova, mada mislim da su mogli malo vise toga da prikazu, da polomi par vilica jos. Ipak, Nolan je poznat po slaboj reziji fajt scena, pa je i ovo valjda ok.
- opsada Gotama, paravojne formacije, i ceo taj krkljanac je cool
- Ketvumen je dobra, mada mi se cini da bi film sasvim funkcionisao i bez nje
- Tomi je odlican, a i postace betmen

- ima par "sexy time"

momenata, mada mi se cini da ih je u TDK bilo vise
- kraj je ok
Negativne stvari su, mahom, plot-holes:
- prvo i najbitnije: plot tvist na kraju sa Talijom

. Bejn kao opaki terorista sa nekim svojim ciljem je bio sasvim zadovoljavajuci negativac, stvarno ne vidim zasto su morali ovu da uplicu. Pogotovo sto to dalje povlaci jos neke rupe u zapletima, tipa - njih dvoje drze Betmena u Gotamu, i ona klikcje onaj prekidach, sto znaci sta, da su bili spremni oboje da umru tu? Kako se to onda odrazava na RazAGulovu ideju o uvodjenju balansa u svet, sta, Gotam je jedini centar na svetu? Ako srede njega sredili su sve, pa onda nije bitno da li ce preziveti?
Motivacija glavnih negativaca za ceo picvajz je dosta slabo razradjena, a to pogotovo bode oci posle TDK filma gde je Dzoker bio tako dobro napisan da mu nije ni trebalo ikakvog motiva. Kao sto je Kejn tamo rekao - "Because some men aren't looking for anything logical, like money. Some men just want to watch the world burn"
- bomba. dafuq. Postojalo je tipa bar 10 jednostavnijih nacina da unesu nuklearku u Gotam i aktiviraju je. I ako im je bomba bila cilj, cemu 30todnevno prenemaganje, mogli su je aktivirati odmah, a i ako su odlucili da zaginu sa njom mogli su to uraditi poprilicno jednotavno.
- onaj pit-zatvor je poprilicno lejm za jedan "hell on earth" . ja ocekivao neke drekavce, kanibale i ostale gorgonzole, a ono gomila starkelja i razbijaca koji te tapshu po ramenu. Da ne pominjem da se niko nije setio da napravi neku kuku, zaveze je na konopac i time premosti onaj jedan zajebani deo.
- ako je Talija htela da elminise Betmena, mogla je to vrlo lako da uradi onomad kad su se seksali. Postoji mogucnost da nije znala ko je Betmen, medjutim, Bejn je to (ne znam kako?) znao pri prvom njihovom susretu, a ako je non stop radio za nju tesko da joj ne bi tako nesto rekao.
- neki dijalozi su totalno lejm
p.s. Kolosej je bio jeziv. Sporadicno su imali problema i sa slikom, i sa zvukom i sa titlom.