Alatar i Palando se nisu priklonili senci. Uprkos nekim ranijim Tolkinovim zapisima o njihovom verovatnom padu (koji su i objavljeni u ,,Nezavrsenim pricama''), poslednje sto je profesor napisao o njima (samo godinu dana pre svoje smrti) navodi da su oni zapravo izvrsili svoj zadatak. Da ne bih sada sve prevodio, u cemu ionako nikada i nisam blistao, lakse je samo da kopiram ovaj deo iz 12. (i najzanimljivije) knjige koje je Kristofer objavio.
The 'other two' came much earlier, at the same time probably as Glorfindel, when matters became very dangerous in the Second Age. Glorfindel was sent to aid Elrond and was (though not yet said) pre-eminent in the war in Eriador. But the other two Istari were sent for a different purpose. Morinehtar and Romestamo. Darkness-slayer and East-helper. Their task was to circumvent Sauron: to bring help to the few tribes of Men that had rebelled from Melkor-worship, to stir up rebellion...and after his first fall to search out his hiding (in which they failed) and to cause [? dissension and disarray]among the dark East ... They must have had very great influence on the history of the Second Age and Third Age in weakening and disarraying the forces of East ... who would both in the Second Age and Third Age otherwise have ... outnumbered the West.
Uostalom, to je i potvrdjeno na jos par mesta, npr. u Silmarilionu gde se kaze da je u vreme dok je Numenor uspostavljao dominaciju nad zapadnim delovima Srednje zemlje Sauron bio zauzet ,,osvajanjima na istoku''. Da nisu postigli takav uspeh u suprostavljanju Sauronu i njegovim marionetama u tim dalekim predelima (uprkos tome sto nisu uspali da ga lociraju posle njegovog pada), verovatno bi Gondor pao jos pod najezdom Kolovozaca, da i ne pricamo o ratu za prsten.
Ps. Stvarno mi je zao sto sam ovoliko skrenuo od teme, ali mislim da je dobro da ljudi procitaju par cinjenica (ovo, naravno, ne vazi za one koje sve ovo vec znaju) o likovima koji se zaista retko pominju U tolkinovim delima. A film cu komentarisati kada ga konacno pogledam.