Evo i mene da mracim i bacam hejt. Ja sam filmom bio zgadjen. Hteo sam da izadjem pre kraja.
A sto je najgore, meni su sve upropastile male stvari, neispostovane sitnice koje mi se cini da mi izuzetno mnogo znace sada kada ih nema.
I meni je kao i Alcesti prvi deo sa patuljcima kod Bilba predugacak i mislim da bi bilo bolje da su za toliko ispostovali knjigu i u jednakom broju talasa ih predstavili, a drugde isekli. Za divno cudo, Azog mi ni najmanje ne smeta, cak mi je najbolji dodatak. I da li sam se to ja istripovao ili se Azog nalazi sa svojim izvidjacima na Amon Sulu? Torin i treba da bude iritantan, samo mi je veoma zao sto bar on nema vecu bradu.
Od velikih CGI scena mi se povracalo, i nalazim ih uvredljivim i ubacenim samo da bi se kurcilo: vidite koliko ima para i sta mozemo da radimo sve a da izgleda jebozovno u 3D. Bem ti Holivud. Elem, najgora od ovih scena su Divovi. To je momenat kada sam hteo da izadjem napolje. Takodje sam zgrozen supljim planinama. To me je nerviralo i u Moriji u Lotru, a sve je napravljeno zato sto izgleda impresivnije na velikom ekranu kada se napravi ogroman prostor umesto obicnih mracnih tunela.
Ali storywise, stvar koja me je za srce ujela jeste sto nisu ostali dosledni samom Lotru u pogledu nalazenja prstena. Umesto da ga Bilbo lepo napipa u mraku, ovde vidi kako ispada Golumu. Saving grace: the game of riddles. I da je trajalo jos 15 minuta, uzivao bih u gledanju scene, makar i cekali da golum otpliva na ostrvce i vrati se.
Jos meni detalja koji su mi ostali urezani zauvek iz knjige: samo Zalac svetli. Iskreno, u Lotr nisam ni primetio da Glamdring ne svetli, ali ovde mi je palo u oci, a cini mi se da su u pojedinim momentima tuce pre nego sto ih Gvaihirovi puleni spasu, zaboravili da stave svetlo i na Zalca.
Poluscumbag nastup Elronda je dosledan sa prethodnim filmovima, ali me opet nervira i scene Belog saveta su malo predugacke i iznerviralo me je beganje Patuljaka iz Rivendela dok Gandalf zamajava ostale. Ali bitno je da smo otkrili da je Galadriel ustvari Betmen. Mislim, cemu vanishing act? Da se kurci pred Gandalfom? Ili uopste nije ni bila tu telesno nego baca projekciju iz Lotloriena Palpatin holostyle?
I poslednja od vecih zamerki: bem ih u simplifikaciju. Mrka suma je bila zajebana vec neko vreme, a nije naprasno od juce postala kada je Volsebnik pustio pauke i trulez u nju. I nisam siguran sta su tacno uradili sa Angmarom. Za Radagasta niti sam odusevljen, niti sam anti, ali je on mnogo izmorio one zeceve da bi stigao na drugu stranu Maglenih planina tako brzo. I na samom kraju mi je izuzetno smetalo sto se vidi onoliki Erebor sa druge strane sume.
Sa druge strane, odusevile su me sitne geek i popcultre reference, kao Warhammer momenat, zec Lupko u Radagastovoj zaprezi, Erebor za koji sam mogao da se zakunem da je pljuniti Orzammar iz Dragon Agea i ko zna koliko jos sitnica koje sam primetio pa zaboravio.
Nego, da li se Dzekson po staroj tradiciji umetnuo negde u film?