E, odgledao sinoc
sa tih 48 frejmova na ogromnom platnu, sedeo u centru-centru (kupljene karte na vreme)... i dalje smatram da je sva ta moderna 3D HD tehnologija u nekoj pocetnoj fazi svog razvitka (ili treba da prave bolje naocare za mase, jos su ogranicene okvirima sto malo iritira, trebaju mi vece kao one za varenje ili sl- da mi se prilepe uz ocne duplje na lobanji) s druge strane mi je na momente prebrzo i preostro za oko, kao da gledam neki dokumentarac o svetu insekata or something, a ne "mekan" fantasy film... no dobro
Ne smeta mi sto je film razvucen, stavise, pravo mi je osvezenje da neki film prati knjigu gotovo u "real time-u", a nije zbrzan fleshevima glavnih akcija, kao sto se to obicno radi, pa jos u takvom kvalitetu! Nikako nije bilo dosadno, gutao sam svaki minut filma 'right
Odmah u startu - wow efekat, cak i malo "preraskosno" kako za grad pod planinom tako i za Esgaroth. Slozio bih se da je martinova gluma bila malo tanka (sto sam i ocekivao), mada su tesko mogli naci nekog koji bi mi bio prihvatljiviji I guess (sem Holmsa koji je i dalje sjajan!) . Momenti humora su mi generalno na mestu, ipak je knjiga (i) za klince, sto rece Alcesta, luckasta, sto daje prostor za malo vise karikiranja, ali autoironija na pojedinim mestima (primer "golfa" i ti "nerdy" momenti itd) je najuspesnije izvedena sto se humora tice
No, svakako se primecuje izvesna "demistifikacija" Srednje Zemlje u odnosu na lotr, sto je bilo za ocekivati - ne samo zbog
same prirode price i stila pisanja u hobitu, ali mozda sam to samo ja. Erlond jeste da je polu-vilenjak, ali je glumac isto tako nekako polu-zainteresovan za svoju ulogu, barem tako deluje, isto vazi za Galadrijelu. Ian i Kristofer su matori, ali mi je drago sto su u filmu, posebno Kristofer. Da ne zaboravimo i Froda koji se takodje pojavljuje
Ne smeta mi galadrijelina "usporenost", kapiram da njoj vreme prolazi u drugacijem loop-u tj. da su joj svi ostali kao u ubrzanom filmu, a ona je atleta pa valjda zato moze da nestane u treptaju oka
Jedan od razocaravajucih momenata, da tako kazem, je sauronova "senka" u Dol Gulduru , koja je prikazana kao fucking "mummy" sa sve razkrecenom gubicom ( u holivudu postao jebeni kult!), nadam se da je to samo radagastov utisak i da ce ga prikazati nesto ubedljivije tj. mastovitije u narednim delovima - ako se opet pojavi.
Radagast je inace ok, bas kako sam i zamisljao da ce ga prikazati. Mozda malo ona jurnjava na zecevima... ne vidim "vremenski" problem (da je prebrzo stigao do patuljacke druzine), jer se momenat gde on primecuje da suma "oboljeva" mozda desio u proslosti (kao sto jeste), a ne u nekom realnom vremenu. Takodje , put patuljaka od Okruga do Rivendela je ubrzan u filmu, a od Rivendela preko planina razvucen...
Drago mi je sto nisu izbacili planinske divove, a mogli su, trolovi su mi isto dobri, cak su verni sceni iz lotr gde se pojavljuju iznad semove glave kada se povredjeni Frodo budi, takve stvari su mi oduvek bile bitne.
Sve u svemu, zadovoljan sam, uvek moze bolje, mnogo bolje, film svakako pati od gomile holivudskih sindroma, nije neki pomak u tehnici, ali s obzirom na "niska ocekianja" deluje prilicno dobro. Ko zna kako bi ga Del Toro napravio, nesto me bas i ne impresionira kao reziser kada se sabere sav opus.