Što se tiče magićne moći, obojica su tu negdje po mom mišljenju. Dumbledore je možda malo kreativniji čarobnjak (izum Deluminatora, zmajksa krv ) al to su sve činjenice. Moguće je da Voldermort ima svojih izuma i slično, čak štoviše vjerojatno je da ih ima, al u smislu serijala oni nisu otkriveni. Obojica imaju ljubimce koje često koriste, pa i za preživljavanje. Kako već rekoh Dumbledorovo razumijevanje magije je na većem nivou, dokazao je to ponajprije magijom koju je upotrijebio npr da zaštiti Pottera dok je kod Dursleyjevih, To je magija koja se ne spominje često u rasprava kao bitna, al ako se bolje razmisli shvati se njena ogromna moć jer tad ni Voldermot ne može doći do Pottera, S druge strane Voldemortov način zaštite horkruksa u spilji je također bio s magijske strane genijalan. Obojica imaju podjednak kapacitet za takve čarolije, treba se sjetit po mom mišljenju čarolije koja pokazuje Dumbledorovu moć a to je ona koju je upotrijebio kako bi zaštitio kamen mudraca koristeći Zrcalo želja. To je jaka jaka magija. Trenutno je što se magične moći tiče izjednačeno, pa se zato treba usmjeritina njihov duel u Ministarstvu. Tu je Dumbledore pokazao da se može oduprijeti Voldemortovoj vrsti magije, čak pritom štitivši Harryja i kontroliravši Bellatrix. Voldemort je uložio svoje napore da ubije Dumbledora,al zapravo mu nije ozbiljnije zaprijetio niti ga približno ozlijedio. Fawkes je reagirao za Dumbledora, ali on njemu pripada i normalno je ga štiti ili odvrati opasnost od njega. Voldemort za tu svrhu ima Nagini. E sad Dumbledore ima Elder Wand. Mislim da se dvoboj ne bi razlikovao previše ni da ga nema. Dumbledore je već dokazao da je sposoban osvojiti Elder Wand prema tome mislim da je jedina svrha Wanda bila u tome da je lakše izvodio neke čarolije ali ništa ni bilizu presudno. Siguran sam međutim da bi štapić isto efekt imao i da je kod Voldermorta, odnosno da je situacija obrnuta. Znači duel se svodi na to da je Voldemort čitavo vrijeme pokušavao ubiti Dumbledora, a ovaj se uspješno branio (čak s onim vodenim kavezom sjebavši malo Voldemorta) radeći još poneku stvar pritom.
Za kraj, Dumbledore je jedini kojeg se Voldemort ikad bojao. To nije nikakav snažan argument, ali je ipak znakovito posebno ako se uzme u obzir Voldemortov egoistični karakter i njegova težnja za tim da bude najbolji da pomakne granice dalje nego itko prije. Prema tome je očito, da je i on sam nagađao kapacitet Dumbledorovih moći ( ipak mu je bio profesor) i da ga je to u jednom mjeri strašilo. Pritom je važno da je Voldemort ljude i njihovu snagu često prosuđivao prema njihovoj magičnoj moći.
Eto raspisao sam se dosta, kome se da čitat nek čita kome ne ništa