Standardno se ne slažemo oko pojedinih Simonsovih tvorevina

jedna od većih razlika je u tome što ja
ne želim da čitam prikaz islama kako uništava sve čega se dohvati

Baš sam završila. Totalno su mi kontradiktorni utisci. Najbolje napisan njegov SF koji sam čitala posle H-E ciklusa, za promenu nema nepotrebnih otezanja, gnjavaže erudicijom i mlaćenja prazne slame. Dođe nešto kao SF krimić-triler i povremeno sam se prisetila kako je bilo kad sam prvi put čitala Hiperion i nisam mogla da ga ispustim iz ruku.

Nažalost, smestio ga je u preskoru budućnost i užasno ga opteretio dnevnom politikom. Kad uzmem neki SF da čitam, makar bio i distopijski, očekujem da se malo isključim iz okoline a ne da mi se u svakom poglavlju provlači bolje ili gore zamaskirana propoved o sudbinskoj predodređenosti i
odgovornosti američke nacije za mir i red u svetu, a o islamskim fundamentalistima da i ne govorim. I dosta mi je Izraela i američkih izbora taman kad treba da počnu novi, propaganda mu je kao da su je republikanci naručili a Orijana Falači orkestrirala.
Elem, knjiga bi bila odlična da je nije pretvorio u politički pamflet. Šteta, jer čovek ume da piše fantastično i to se oseća (npr. pomenuto nulto poglavlje

) čak i kad mi najmaestralnije ide na živce.
Ne znam kako da ovo preporučim. Ako niste previše osetljivi pa možete da svarite i u SF-u ono što slušate svaki dan na vestima, onda vam neće smetati i svakako pročitajte.
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?