Jbt, kakva tema...ne znam je li "luđe" što neko od svega planira da krade knjigu, ili što ga oko toga onda još grize savjest
Elem, ozbiljno, prvo i prvo (obligatory legal disclaimer ahoy), krađa knjige je naravno krivično djelo (što vjerovatno znaš i bez mene da ti se*em

), baš kao i pravljenje blesavosti nakon iznajmljivanja, tako da...ono, na sopstvenu odgovornost, je l'

Sa moralne tačke gledišta, nije da te ne razumijem, mada baš i ne mogu da opravdam. Ja bih na tvom mjestu svakako prvo baš temeljno ispitao sve legalne mogućnosti. Kapiram da su te možda odbili ako si ponudio da kupiš, ali ako bi ponudio pravu cijenu...? (...ili punu kutiju drugih knjiga kao razmjenu...) Možda da ipak probaš malo da pregovaraš?
Dalje, ako ti je cilj da imaš knjigu pri ruci da možeš stalno da je čitaš, zašto jednostavno ne kopiraš? Može biti doduše da je i to prekršaj po zakonu o autorskim pravima (ne znam tačno kako je to u Srbiji regulisano...), ali realno, sa svom piraterijom koja se vrti okolo, what's the big deal. (Ninja edit: Provjerio sam - nije mi đavo dao mira

- nije kršenje: fizičko lice ima pravo umnožavanja za sopstvene nekomercijalne svrhe; ima doduše izuzetak za kompletno kopiranje knjiga, ali ne ako su primjerci rasprodati najmanje 2 godine, što je kod tebe vjerovatno slučaj). A ako baš hoćeš da imaš "original", zbog estetike...ne znam, to mi je kao motiv malo "hm"
A ako baš ništa od ovog ne upali...a jbg, recimo to ovako, ja te neću prijaviti

Here lies Firedorn, a hero in bed.
He once was alive, but now he's dead.
The last woman he bedded, turned out a man
and crying in shame, off a cliff he ran.