Vidim da si se upetljao u raspravu sa Blackfireom i Aducabrom, ali moram da ti diskretno dam do znanja da ono nisu poslednje reči Neda Starka. Čini mi se da je pred svoje pogubljenje ipak rekao nešto što počinje “izdao sam veru svog kralja”, nastavlja kao, na pr. “...počeo da kujem zaveru i zbacim i ubijem njegovog sina...”. Da se ne mučiš ponovo, to je pred kraj got, u poglavlju gde je PoV Arja.
A sada, da se i ja umešam.
@Aducabar
Prvo, nisam mislila da je svaki pojedini Stark savršeno častan ( sivi likovi mogu poticati jedino iz sivih porodica, zar ne?). Govorila sam samo o simbolici Kuće Stark i Severa.
Drugo, što se tiče priče o časti, nijedan postupak se ne može tumačiti izdvojeno, izvan svog referentnog sistema, to jest kodeksa časti. Jedan krstaški vitez, muslimanski šehit i recimo japanski samuraj, bi sledeći sopstveni obrazac časti uradili masu različitih stvari. Sem toga, pojam o časti se menja tokom vremena. Ono što je bilo časno pre 8 vekova ( recimo progon bogumila od strane Stefana Nemanje), danas bi se smatralo za kršenje ljudskih prava i zločin. Vartolomejsku noć, Hirošimu, komunističke čistke, bombardovanje osiromašenim uranijumom itd., izveli su ljudi ubedjeni u ispravnost svojih postupaka, i uvek je bilo mnogo njih koji su takva dela podržavali iz najdubljeg uverenja, a ne samo iz koristoljublja. Da ne pominjem da su iza njih uvek stajali sistemi čija je ideologija sve to opravdavala . Daleko bi nas odvelo kada bismo o svemu tome raspravljali. U okviru svog kodeksa, Lord Stark nema nijednu mrlju, i zbog toga izgleda previše kruto, to je sve.
Treće, hvala ti za onih 1000 zlatnika. Još razmišljam kako da ih potrošim.