[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

...za one koji su pored Tolkina čitali još ponešto

Moderatori: Dain, Varda, Maglor the Minstrel

Postod deedee u Uto Dec 04, 2007 2:17 pm

God may have created man before woman,
but there is always a rough draft
before the masterpiece.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2003 10:07 am

Postod sever u Uto Dec 04, 2007 3:18 pm

novine :lol: procitao sam zitije svetog save od bogumila monaha extra knjiga baca drugo svetlo na zivot svetog save i dinastije nemanjic
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 8:57 am

Postod iceman u Sub Dec 08, 2007 1:01 am

U zadnjih nekoliko dana sam procitao Polaznicu od Trudi Kanavan i Igraj Igraj Igraj od Harukija Marukamija.

Polaznica je drugi deo trilogije Crni carobnjak. Generalni utisak o knjizi je povoljan, nesto je bolja od Carobnjacke gilde, prve knjige ove trilogije. Polaznica Sonea u carobnjackom univerzitetu upoznaje granice svoje moci uprkos njenom strahu od crnog carobnjaka i strahu da nece biti prihvacena od ostalih polaznika zbog njenog obicnog porekla. Dok mracni carobnjak, pod krinkom uglednog i poznatog carobnjaka, posmatra i nadzire Soneu i njenog mentora carobnjaka Rotena, u dalekim zemljama jedan carobnjak ispituje njegovu proslost i tajanstvenu, mracnu magiju...
Jeste da ova trilogija pomalo lici na banalizovanu, zensku verziju o Hariju Poteru i o Hogvortsu, ali to nije prepreka da se uziva u toku citanja. Trudi Kanavan lepo pise, poseduje tecan, pitak stil uprkos njenim povremenim izletima u izmisljanju novih termina. To sto nije previse mastovita joj se mora oprostiti. Ima vremena, jos je mlada. :)
Alnari je, po ko zna koji put, dokazao da im je lektura najveca slabost u procesu izdavanja knjiga. U Polaznici se provuklo masa gresaka oko transkripcije imena :? Te greske ne menjaju kontekst recenica, kontekst radnje knjige, jer se te greske transkribovanja javljaju u jednom slovu (Lorlen-Loren, Olsen-Osen itd, stalno se obe verzije imena pojavlju). Sitnica, ali to pomalo smara u toku citanja. Lektor ili lektorka nije smeo/smela da dozvoli da mu/joj promakne tako ocigledne greske. :?

Igraj Igraj Igraj od Harukamija je wooooow delo! Jebote, odavno nisam citao knjigu koja me tako odusevila. Cak sam odsustvovao sa posla, javio sam da sam bolestan. :lol: Hmm, kad bolje razmislim... stvarno sam bio bolestan, bolestan od iscekivanja sta ce mi doneti naredna stranica knjige, da li ce Moonman ( tako sam ga u sebi nazvao, jer njegovo ime u knjizi ostaje nepoznanica. Kul!) upoznati jos neki egzoticni lik, da li ce se... itd. :D
Pocetak nije bio bas obecavajuci sve dok na scenu ne stupi hotel Delfin koji je promenio ruho, ali svoju cud ne! :) Tada Moonman upoznaje hotelsku recepcionarku koja je jedne noci dozivela se nadje u najguscem mraku. U tom famoznom hotelu Delfin, Moonman ponovo susrece Coveka-ovcu, upoznaje drazesnu devojcicu Juki (na japanskom: Sneg) koja ima jednu neobicnu sposobnost. Takodje, Mooman se susrece sa starim znancem iz osnovne, koji je sada televizijska zvezda sapunica. Moonman u toku cele knjige trazi prostitutku Kiki, koja ga za srce ujela, da se tako izrazim. :)
Jebote, sve ovo zvuci kao da opisujem neki japanski tresh horor film! :lol: Verujte mi, nije horor, mada mi se par puta dlacice na vratu najezile kada se recepcionarka i Moonman nadju u prebivaliste Coveka-ovce. ::M:: Tesko je smestiti u neki odredjeni zanr, knjiga je spoj mistike, misterija i sentimentalne drame. Ne ona vrsta pateticne, gorkoslatke sentimentalnosti od koje vam se povraca, vec ona tiha i nenametljiva sentimentalnost od koje se lepo osecate, od koje vam suza u oku zatreperi :D ;) U knjizi ima cak i neka vrsta istorijata rokenrola i panka, narocito u delovima knjige izmedju Moonmana i snezne devojcice odnosno Juki :) Naizgled, nemoguca mesavina zanrova, ali Murakami je na takav nacin smesao da se to cini realnim.
Citao sam nekoliko knjiga od Murakamija, sve su mi se dopale, ali Igraj Igraj Igraj ko da je za mene napisan :) Murakami ovde tako lepo i lako pripoveda da mi necete poverovati sve dok je ne procitate ;)
Knjiga je napisana u prvom licu, sto je vrlo prijatno osvezenje, jer imam utisak da gotovo svi pisci ko mutavi pisu u trecem licu :?

Najtoplije preporuke i uzivajte! ::C::

Sada jurim po netu trazeci njegovo delo Hard-Boiled Wonderland and the End of the World, ali ne mogu da ga nadjem. :$sad: :$glavomuzid:
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 05, 2004 11:41 pm

Postod Nenemusha u Sub Dec 08, 2007 9:23 am

~*~ Snovi teško umiru i za njih se držimo i onda kada se pretvore u pepeo~*~
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2007 3:18 pm

Postod Mo u Ned Dec 09, 2007 7:00 pm

...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Re: Šta ste poslednje pročitali (od 26.09.2006)

Postod V@mpir3 u Ned Dec 16, 2007 4:41 pm

HP 7 na hrvatskom....a u što je knjiga dobra..... ono je perverzija! ::T:: ::T:: ::T::
Šta je čovek bez 100 evra u dzepu, 100 kila i 25 centimetara tamo gde treba!
Y am Gawain of The Lost
Vreme lavova tek dolazi!

Prazne duše.. ej, ne bi im video žar u očima
ni da im brkneš pljugom u zenice - tu led počiva..
I ne bi bili duboko dirunti ni da im zabiješ ceo kar..
Deca proseka život ne shvataju k'o dar.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Čet Jan 18, 2007 6:52 pm
Lokacija: Od ulaza u groblje druga levo pa treca desno i kad vidis prazan grob tu treba da sam ja!

Postod Saerwante u Sre Dec 19, 2007 2:09 pm

Kafkina supa - Mark Krik (Dereta, 2006)

Interesantna knjižica. Predstavljena kao ''celokupna istorija književnosti u 14 recepata''. Imate recept, ono, koliko čega u gramima, litrima, šoljicama i opis odnosno način spravljanja u vidu pričice. I to ne bilo koje pričice. Napisane kao da su ih pisali Homer, Kafka, Džejn Ostin, Irvin Velš... Interesantno. A može se isprobati i koji recept. Preporučujem... za kuvanje :)
Duboko u ljudskoj podsvesti postoji nezajažljiva potreba za logično smišljanim svetom. Ali pravi svet je uvek za jedan korak s one strane logike (F.Herbert)

Yaoi! - Plot? What plot? Usually has little plot and mostly sex. ;)
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Jul 05, 2006 2:22 pm

Postod caliburn u Čet Dec 20, 2007 11:18 pm

Pročitao sam "Ilion - Olimp".
Ne kupujte i ne čitajte osim ako imate para za bacanje i besmrtni ste, pa možete da priuštite sebi gubitak vremena.

Detaljan komentar je ovde:
viewtopic.php?f=15&t=18946
"...i opet će, i opet će,
robovati neće!"

to redL: Moja čarobna gospo od Jantara, za tebe bih ubio i umro, sa osmehom na usnama i srećom u srcu!

Slika
Slika
Slika

Član
Član

Pridružio se: Sub Maj 31, 2003 10:42 am

Postod Fingolfin The Elf King u Pet Dec 21, 2007 8:44 pm

Gospodara muva Vilijema Goldinga i Crnu pticu Mišela Bazilijera. Obe odlične, svaka na svoj način i obe preporuka. :D
Perec je škljocnuo zubima, i pregledao sledeći list. To je takođe bilo naređenje: o posmrtnom administrativnom kažnjavanju - novčanom kaznom u visini četvoromesečne plate - psa vodiča oružane straže G. de Monmoransi "koji je nemarno dopustio sebi da ga uništi atmosfersko pražnjenje (munja)."
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Okt 17, 2003 12:00 pm

Postod hogar u Pet Dec 21, 2007 11:59 pm

Luis Sepulveda - Starac koji je čitao ljubavne romane

Amazonija mi je ušla u sobu... Doduše, nedavno sam odgledao Apocalypto od Gibsona što je verovatno pojačalo utisak o ambijentu. Nije obimna priča, nije ni pretenciozna (a možda i jeste, nego sam ja otupio), jasno je angažovana ekološki.

"jer Šuari se uvek udalje kada završe jednu priču"...

Preporučujem i garantujem da će se svako ko uzme da je čita, zdravo nasmejati nekoliko puta.
A Siren from the deep came to me,
Sang my name, my longing...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Uto Nov 27, 2007 10:53 pm

Postod Mo u Uto Dec 25, 2007 1:04 pm

Zelazny - Aleja prokletstva odlična priča, kratka ali ubedljiva, mozda zato sto me podseca na film Neonski grad na koji sam otkidala kad sam bila mlađa mada je ovo pisao 20-30 godina radnije. Posle vec neke apokalipse ostalo je svega par gradova i lik treba da odnese vakcine iz jednog grada u drugi kroz aleju prokletsva, naravno(klasičan scenario). Lepo ga je čika Zelazny napisao, još mi stoje slike u glavni nekih predela same aleje sa sve bojama i bodljama.

Murkok - Saga o Erliku od Melnibonea, i konačno sam našla i četvrtu knjigu ( i saznanje da ih ima jos šmrc ). Stigoh sa čitanjem do trece i zaista fin serijal. Dopada mi se cela koncepcija romana o antijunaku - junaku, i što nije sve tako divno i krasno, vec cinično, pomalo bolesno i okrutno. Negde mi je treca knjiga možda i najslabija do sada ali celokupna slika serijala baca senku na mnoge serijale koje sam citala ranije. Zaista preporuka, pogotovo za one koji se možda i smaraju sa Ef ali su ipak pročitali Tolkina, Zelaznija slobodno mogu dodati i Murkoka na tu listu.
...........................................................
http://www.edemo.co.rs/
...................................
Korisnikov avatar
ribica
ribica

Pridružio se: Sub Dec 13, 2003 5:41 pm

Postod Azizam u Uto Dec 25, 2007 9:46 pm

Bluz Šema - Patrik Nit, kako volim pisanije tog čoveka.

Džez koji vam teče venama i bluz koji vas ne pušta na miru. Kurve svih duginih boja i muškarci koji su ih voleli. Afrički vračevi koji duvaju kao ludi, i poglavice kojima kapci ne daju mira, Lepota koja ume biti varljiva...

Najbitnije, Izbor i Sudbina i Ime kao identitet.

Dođavola ovaj čovek ume da piše.

Od istog pisca imate izdato kod nas "Džim msungo i veliki poglavica Tulok", preporučujem obe.

@hogar, ceo Sepulveda je za preporuku, za pročitati mislim, njegova dela, sva... haha
U pohodu na Nespokoj...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Uto Sep 28, 2004 12:05 am

Postod gnostik u Pet Dec 28, 2007 9:26 pm

Fahrenheit 451 - Ray Bradbury

Jako mi se dopalo. Antiutopija, podsetilo me na 1984, verovatno je to i razlog zašto mi se sviđa...
Whenever in a line of thought there is just a slight opening towards a tasteless obscenity - I will take that road!
Slavoj Žižek
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Jun 17, 2006 8:45 am

Postod rapsod u Pon Dec 31, 2007 10:25 pm

Jedna mala digresija ali moram pitat: Ima li kod nas prevod knjige RINGWORLD?

Zadnje sto sam procitao je krv kraljeva. Nije neka knjiga. Pocetak je uzasno dosadan
a kad to prodje onda knjiga postaje povremeno dosadna a povremeno izuzetno zanimljiva.
To ocilovanje "zanimljivosti" je dosadno.
Gold is for the mistress -- silver for the maid --
Copper for the craftsman cunning at his trade."
"Good!" said the Baron, sitting in his hall,
"But Iron -- Cold Iron -- is master of them all."

Slika
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 4:58 pm

Postod Roland Deschain u Uto Jan 01, 2008 1:42 pm

Zemljomorje II: Grobnice Atuana
Prilično je dobra, mada lošija od prvog dela.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Jan 14, 2006 6:06 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Ostale knjige