@DS: Pošto otprilike znam tvoj književni ukus, preporučujem ti
Kuća listova od Marka Danijelovskog. To je jedna od najneobičnijih knjiga sa kojom sam se ikada susreo. Danijelevski je uveo potpuno nov način pripovedanja i literarne strukture na temu natprirodnog. Ono što bismo mi nazvali fusnote je sama glavna priča iza priče, tu je i sama upotreba fontova pametno iskoriščena. Ima tu dokumentarnu atmosferu u kome fiktivni lik pisca koji se bavi o ukletoj kući i o sudbini stanara/istraživača koji su boravili u toj kući. Ne želim da ti spojlerišem, uostalom, o ovoj knjizi sam detaljnije govorio pre par godina i to baš na ovoj temi. Pošto je ova knjiga pozamašna i zahteva visok nivo koncetracije u toku čitanja, ja bih na tvom mestu sačekao da se završi semestar pa negde u toku leta uzeti iz biblioteke. Veruj mi, ova knjiga će ti oduvati facu kao što se to desilo meni. Samo zamisli na knjigu koja je esencija svih dela Birsa, Lavkrafta, Barkera u kome se strah ne obrađuje na sirov način, već se postepeno uvodi, radoznalost nas tera da saznamo šta se krije iza sledeće stranice. Često sam imao utisak da čitam izgubljenu, istinitu hroniku a ne fiktivno delo.
P.S. I same korice su uvrnute, ne vizuelno već fizički taktilno. Primetićeš i sama, samo ih opipaj!

ontopic: Pročitao
Mogućnost ostrva od Mišela Uelbeka! Odlična knjiga koja je neformalan nastavak
Elementarnih čestica. Knjiga govori o komičaru Danijelu i o njegovim klonovima kroz hiljadu godina. Ovo je pseudo SF kao npr.
1984,
Farenhajt 451 itd. U ovom delu sajens fikšn je samo pripovedačka alatka, a ne cilj sam po sebi, knjiga govori o nepodnošljivoj lakoći postojanja.
I u ovom delu je prisutna jaka crta cinizma koji je prepoznatljiv znak Uelbeka.Ova knjiga nije za svakoga,naročito za one koji još vole knjigu Pet prijatelja.

Šalu na stranu, toplo preporučujem ovu knjigu.