[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod mnb u Uto Jul 14, 2009 7:07 pm

@NOCNI LETAC: Hvala ti; jako me obradovalo ovo za trilogiju Mejove; to moram dodati Dankanu, Frostu i Lejku na spisak za Fantasy serije ( sta mislis o Kembelu, SCAR NIGHT i nastavcima? ). Sto se Bizoove tice, njen SF ne volim, a prvi Fantasy pokusaj mi ej bio okej - mislimponajvise zbog jezika i humora, te oslikavanja kako je tada izgledao polozaj zene - ali posto mi CHALION... nije bio mnogo zanimljiv, mada sam cuo sjajne stvari za PALADIN... - nekako sam skeptican, pogotovo sto su nabacivali odrednicu "romance". Za Rotfasa mislim d a si potpuno u pravu: Lagijuna voli da se sepuri, ali ljudi stvarno gube i poverenje i strpljenje, pre ili kasnije ce im se obiti o glavu. Moguce je da naslucuju to, stoga je za MAMLAZAN samo prva knjiga u najavi, da vide, opipaju, ima li interesovanja. Zahvaljujem jos jednom. U, da ne zaboravim, za Durhama, ovo sto si napisao mi je malo iznenadjenje, on je postao poznat kao pisac istorijskih romana, i to da je malo vise zaintersovan za Fantastiku deluje sokantno - koliko WILD CARDS idu, ima vise od petnaestak godina i to nije toliko poznat projekat, zar ne? Dobro, sada jeste kad se i trac rubrike bave Martinovim izdavackim rasporedom.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod nightflier u Uto Jul 14, 2009 8:16 pm

Pisao sam već o Scar Night. Prvi roman je jako dobar, drugi malo zaostaje, a treći imam ali nisam stigao da ga pročitam. Curse of the Chalion jeste najslabiji u toj seriji. Meni se čak najviše dopao treći roman. Glede, Wildcards... to je serijal koji je na početku bio izuzetno popularan. Prvi roman je čak za dlaku izgubio Huga, i to od Murovih Watchmena. Nakon toga bilo je kojekakvih problema sa izdavačima, pa serijal nije ni mogao da postane ne znam ni ja koliko popularan, pošto su knjige išle u po jednom tiražu. Zato neki delovi u serijalu sada dostižu sumanute cene, pa ću ja stoga prodati čitav komplet, jer su najavili reprint, pa ne bih da im padne cena. Sada kada je Wildcards preuzeo Tor, mislim da im se smeši svetlija budućnost. Sem toga, rpg Wildcards u izdanju Green Ronina jako je popularan i pokupio je neke nagrade. Da se vratim na Darhama... vratiću se njegovoj Akaciji u nekom trenutku, ali jednostavno je reč o autoru koji ne može da se svrsta u velike igrače. S druge strane, Martin je oko sebe okupio nekoliko osrednjih pisaca, ali mu je pošlo za rukom da od njih izvuče daleko više nego što bi se na prvi pogled reklo da su oni u stanju da pruže čitaocu.
http://nightfliersbookspace.blogspot.com
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 3:06 pm

Postod Egon Zmaj u Pet Jul 17, 2009 3:45 pm

Kraljevi Zmajevi od Robin Hoba po ceni od 1090 dinara. Ako ima dobra strana u celoj prici, to je onda sto je knjiga cela sa svojih 784 strane. Nadam se da je ovo nagovestaj da nece biti vise deljenja knjiga, ili samo zele da opipaju kakva ce im biti zarada. U principu svodi se na isto, kada podele Dzordana na pola dodjemo do ove cene. Sto se mene tice ako cena ne moze biti manja barem je knjiga u jednom komadu. U narednih mesec dana sigurno je necu kupiti.
U njemu je svuda rasuta duša,
po celom svetu deca i ljudi,
a grad iznad reka stoji ko kruna,
danju me veže, noću me budi.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Mar 17, 2006 3:23 pm

Postod Perin u Pet Jul 17, 2009 5:58 pm

Ja bogami hoću, čim stigne u knjižare diljem RS-a :D
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod bookman u Pet Jul 17, 2009 6:30 pm

A ja ću sačekati sajam u Banja Luci.
I ove godine ću tamo raditi i besramno koristiti kolegijalne popuste. :)
NISI TI NA NEBU SAM
BOGOVA JE POVAZDAN
S NEKIM ĆU SE VEĆ NAGODITI
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Jul 02, 2008 1:30 pm

Postod Perin u Pet Jul 17, 2009 8:33 pm

Khm, ne znam koliko para ću odvojiti za ovogodišnji sajam u BL, ali bi se i ja mogao ogrebati o tebe :P :D
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod nightflier u Pet Jul 17, 2009 11:17 pm

Elen Datlou je pred objavljivanjem knjige Darkness: Two Decades of Modern Horror, a Džon Kesel i Džejms Patrik Keli za istog izdavača kao Datlouova objavljuju The Secret History of Science Fiction. Ostatak članka možete pročitati na mom blogu.
Dread Lord, Father of Victories, Storm rider, Wild Huntsman, aid us now. Dark Goddess, Morrigú of the Crows, Red Hag of Battles, to You I dedicate the harvest of the unplowed field of war, and the blood to be spilled this day on Your earth. Be You both with Your children; and if this is my hour, then know I go most willingly to You.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod bookman u Sub Jul 18, 2009 8:17 am

NISI TI NA NEBU SAM
BOGOVA JE POVAZDAN
S NEKIM ĆU SE VEĆ NAGODITI
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sre Jul 02, 2008 1:30 pm

Postod nightflier u Ned Jul 19, 2009 4:05 pm

U narednih nekoliko dana na blogu ću objaviti prikaze tri antologije koje se bave urbanom fantastikom, hororom i naučnom fantastikom. Opširnije na http://nightfliersbookspace.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Sre Jul 22, 2009 3:28 pm

Izgleda da je u svetske bioskope stigla dugoocekivana ekranizacija seste knjige sage o Hariju Poteru. Opste ludilo zavladalo je posvuda gde ima djecice dovoljno stasale da film gledaju i s glasnim zicama sposobnim za proizvodnju nezemaljskoga pistajna - japanska je televizija najvatrenijoj obozavateljki uprilicila posjet setu na kom se snimanje vrsi, te ne rekavsi joj i sa malim Redklifom, sto je proizvelo petominutnu reakciju nezabelezenu do tada okom kamere a sto mozete naci na youtubeu ( smanjite zvuk ). Ali kakv je film? ne znam, ali moj videotekar mi obecava da cu saznati ( ja bi radije, slazuci se sa posjetiteljem bioskopa u Vasingtonu koji je napustio prikazivanje filma, radije gledao LEDENO DOBA nego ovu papazjaniju ).

Iskupio sam inace podosta novih ekranizacija i spremam se to ispogledati ( Gejmena, Almonda, Gudzove, Barkera, ne znam po cijem je romanu pisan ovaj sasvim solidni djeciji SF trileer, rimejk dva stara filma iz sedamdesetih sa The Rockom, malenom iz MOSTA ZA TERABITIJU i malim iz DOLASKA TAME, to sam vec gledao, a PONOVNO 17 je rimejk filma zasnovanog na prici i isto valja; za geekove je svakako najzanimljivija trominutna scean udvaranja na Tolkinovim vilinskim jezicima u restoranu, za normalne ljude ismijavanje svih mogucih SF filmova koje prozima film, te mali omaz Kaprinom remek djelu ) valjda ce barem koja biti zabavna.

Ogorcen sam na ekranizacije trenutacno usled krsenja moja dva obecanja Horu donjovoltskih pljosnatih crva - da necu gledati filmove koji nemaju veze sa Robeertom Patinsonom ( kada ce vise MLAD MJESEC; sto se MALENOGA PRAHA tice, razocaran sam sto sugerisu da je Dalijev ekscentrizam samo bio poza, namerno karikaturalno ponasanje namenjenoo sticanju paznje, te da je Bunjuel bio ordinarno govedo, to je za ne upucene film o stvaranju ANDALUZIJSKOGA PSA gde je pasce u pitanju na moj beskrajni uzas, i potpuno neopravdano, Lorka ) te su ekranizacije knjiga do kojih mi je stalo. Sto ce reci: niposto ne gledati sramotno isprdavanje koje je Nolanova ekrznizacija , u najsirem mogucem smislu te reci, Pristova magicnoga SF romana. Toliko mi je muka bilo nakon gledanja filma, da sam morao odmah pustiti ILUZIONISTA, sjajni fantasy film koji nije ekranizacija nicega, i milion je puta bolji, da bih suspregnuo potrebu pisanja Nolanu licno.

To je nova pojava na netu, to pisanje gnevnijeh fanova ljudima koji im upropascavaju zivot ( reziserima i piscima ). Ljubitelji izbacuju svoje ogorcenje direktno budalama koje nikako da zavrse knjige ( Martinu je isto, po svjedocenju, receno na nekom skupu te ej on uzvratio jako vulgarno, u smislu, ako umrem onda ste shit out of luck, an primjedbu da mu knjiga kasni TRI GODINE ) ili reziserima ( Uve Bol dobija nesto sto se naziva hate mail u hrpama, mada za jnega mi nije jasno zasto, covjek je genij). Doduse, kod nas to nije zazivjelo,jer su nasi spisatelji fini, pisu dobre knjige, ali kako zive u zlatnim dvorcima na nebu nemoguce ih je, smrtnikom, dosjeci.

Ovo je hush hush, ali izgleda Harisova nije zadovolnja sto bedni Bal radi od njenih romana, no posto im je prodaja skocila nece otvoreno da se zali. K'o sto rece King uvijek imate knjige na polici. Serijetina, koju nemam potrebe pljuvati jer gomila ljudi to veoma uspjesno i zabavno radi, ce na predtojecoj dodjeli nagrada za TV biti butt of a joke - i sam prezira dostojan Nil Petrik heris ( Dr Uzasavajuci ( nis' gledo pa ne znam bas sto je ali kolege to stalno spominju ) iliti za nas starije, Dugi Hauzer ) toboz priprema skec za ismijavanje TRUE BLOOD kako svoj dio vodjenja ceremonije. Morat cu to negdje isceprkati. Naravno, vise me interesuje dio koji ce imati Van Hansis i Dzejk Silberman, ali to ce najvjerojatnije biti nagrada za najoblju sporednu ulogu u reklami za Top Sop ( drzimo doduse Vanu sipke za nagradu za sporednu ulogu u sapunici, vazi ). TORCVUD: DJECU ZEMLJE ocekujem da ce na raznju okretati na dodjeli britanskih nagrada tamo na jesen - i tu su jako zabavni komentari gledalaca; ocekujem da kreator unajmi telohranitelje. Beerouman se slupao kolima u TOP GEAR, pa dok ne skine okovratnik necu ga pljuvati.

Vijesti koje moram provjeriti - Vatikan ga nesto ima sa Oskarom Vajldom, mozda su otkrili da je potomak kavog Pape iz srednjega vijeka; otkriveno je nakon nekoliko godina da je u nekakvom akademskom casopisu recenzije knjiga pisao izmislajni lik iz romana Dona de Lila; Piksarov igrani pokusaj, ekranizacije Berouzovih romana o Dzonu Karteru je dobila za glumce Tejlora Kica ( THE COVENANT, X-MEN PORJEKLO: ZDERAVAC ) te Vilema Dafoa ( SJEN VAMPIRA, VATRENE ULICE ), samo se nadam da nece ispasti da Defo daje glas nekoj crtanoj kreaturi, vec zaista igra lik; UBICE VAMPIRICA LEZBIJKI, mozda film godine, mozda dobije nastavke u vidu knjiga ili stripova.

Sto se Hobove tice, nedavno sam imao korespodenciju s kolegicom iz francuske; kod njih edicije specijalizovane za Fantastiku imaju odredjeni vizualni identitet, recimo,kako Znak Sagite, prepoznatljivi dizajn knjiga, ali i potrebu da dijele knjige ne u dva vec i vise tomova - mislim da VIDOVNJACI imaju sedam, a drugi serijal sest no treci, tj. drugi napisan u isytom svijetu no bolji i bez veze sa Fitzfiricem cak devet; te mozete zamislit kako prolaze sa Martinom. Simonsa se ne usudjuju dijeliti vec on izadje u jendom tomu. Boje se gnijeva moga.

Lepo se provedite na moru i procitajte mnogo dobrih knjiga ( u hladovini, molim vas, pazite se ).
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod mnb u Pet Jul 24, 2009 12:57 am

Vidim na Lagijuninome sajtu da je izasao cetvrti roman u serijalu DJECA LAMPE, sto je za mene iznenadjenje ravno onom da se Cobetu zena zove Ana. Nisam imao najblazega pojma da serijal nije dovrsen sa trecom knnjigom. Pretpostavljam da postoje poklonici koje ce ovo obradovati, i mogli bi malo napisati stogodj. Onako, reda radi, da li je iko pogledao Rsumove pripovjesti te Selznika ( leteci mi majmun kaze da je to jako ilustrovana knjiga te u tvrdome povjezu sto me iznenadlio od Izdavaca koji je smogao da u istom objavi tek TITOV KUVAR ).
Slika

Član
Član

Postod babakarniang u Sub Jul 25, 2009 12:24 am

Ah da Martin gubi vrijeme cak i na Vampire (Groznicavi san) umjesto da zavrsava serijal sticem utisak da nema ideju kako ga zavrsiti a da bude na nivou.

E mnb mogu da preporucim jos jednu ekranizaciju Tolkina (The Hunt For Gollum) prilicno dobar film.
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod mnb u Sub Jul 25, 2009 1:21 am

kako je meni FEVRE DREAM negdje na listici omiljenih mi romana strave o vampirima , uputit cu samo na cinjenicu vezanu za njegovo izvorno objavljivanje koje datira negdje mnogo prije no sto je Martin snevao POPJEVKU OT BRR-BRR I PEC-PEC ( za ekranizaciju koje je izabrana glumacka ekipa i koju predvodi Son Bin ( na zalost, igra lik koji prebrzo izlijeti iz radnje, ako i u GOSPODARU... ); stoga Martin ne trosi vrijeme na vampire, trosi ga na besmisleno nagvadzanje oko toga koji ce od gotovo pa istih likova sjedeti ne kakvome tronu, a da bi vidio zasto to mislim, ako nisi citao roman, samo prelistaj prvih nekoliko stranica, opis susreta u sali hotela. ( Ili je u pitanju salun, ne sjecam se vise, sjecam se da se to prvo poglavlje svrsi dolaskom na dok, i otprilike sgradi mi takav brod i prodat cu ti dusu scenom, ali nije ni bitno, nadji nekoliko pasusa gdje se opisuje percepcija lika o drugome izvodi direktno iz zivotnoga iskustva osobe koje je provjela veci dio zivota na rijeci, znaci onako kako i treba ). Da mu je POPJEVKA... iole ispisana kao DREAM-, znacilo bi da mu je stalo, da se trudi, premislja i promislja, ovako, sada se izivljava na citaocima. Moja percepcija, doduse, jest zamagljena subjektivnim osjecajima vezanim za to da je Martin nekada valjao a sada ne. POgledaj i DYING OF THE LIGHT i WINDHAVEN te tone pripovjesti ( ARMAGEDDON'S RAG nisam citao, ili sam poceo ali nisam zavrsio, svasta sad ne znam sta tu bi ).

Sto se ekranizacija Tolkina tice, ja priznajem samo nedovrsenu Baksijevu, ( vidis, trebao bih negdje naci VATRU I LED proslo je sigurno vise od deceniju i pol od kada sam je gledao na TV-u poslednji puta ) Dzeksonove filmove nisma niti gledao, a THE HUNT FOR GOLLUM nekako nemam namjeru gledati, ali skidam kapu ako je istina da je u pitanju fan film, uradjen na profesionalnom, sto ce reci zavidnom nivou ( mada fan filmovi generalno imaju moju podrsku kako i fan fiction ). Neizmerno mi je drago sto se blokira snimanje HOBITA.

Sto se ekranizacija drugih pisaca tice, ako niste citali izvjesca sa nekog americkog filmskog festivala, zlotvori, koji pusu u guzicu Kameronu, i njegovom pokradjivanju hrpe SF romana ovoga puta, mjesto pripovijesti i dva romana prethodnih puta, samo zato sto je crtic u 3D, ismijavaju MLADI MJESEC i glumce, zaboravljajuci malome Lautneru ime i izvjestavajuci o Patinsonovoj frizuri, te bjesomucno pljuju film iako nitko nije vidio ista sem reklamice, te dvije scene striptiza, rugaju se TRON LEGACY zato sto su se drznuli da dodaju koju teksturu vise originalnim konceptima iz prvog filma ( ahem, racunala su napredovala od radnje prvoga filma i u stvarnome svijetu za ovo vrijeme potrebno da izraste sin Bridzisova lika iz original ( igrat ce ga Garet Hedlund iz ERAGONA ), i udaraju na rimejk NOCNE MORE... jer ne znam ni ja sto, Kajl Galner ima metar i zilet visinu a Kelan Lutz sirinu ( ramena ); alo, a nitko takodjer ne dira u ocigledno bartonovo mijenjanje ALISE U ZEMLJI CUDA.

Ekranizacija koja nas cjeka sada je VREMEPLOVCEVA ZENA, ali je u pitanju roman koji je tesko progurati u film... A tu je i Seboldova ( kojoj se ne radujem jer cujem da je podosta menjano no pogotovu DZekson nema slif da uhvati emocije zivih ljudi - nacrtani KING KONG je sasvim nekaj drugo ) te Lihejn ( ciji Horror roman nisam citao, pa cu morati to ispraviti prije filma, a mozda i ne nije mi pretjerano bitan ), pa onda San i Riordan... Ako se dobro sjecam rasporeda... A onda MLADI MJESEC mozda najznacajnijji film ove godine, no svakako najiscekivaniji! GO TEAM JACOB!!!
Slika

Član
Član

Postod deedee u Sub Jul 25, 2009 11:02 am

God may have created man before woman,
but there is always a rough draft
before the masterpiece.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2003 10:07 am

Postod High Duke u Ned Jul 26, 2009 2:25 pm

Zapravo mislim da je taj papir koji ni ja ne volim, zapravo skuplji i kvalitetniji papir za knjige.
Let your blows fall because faith is my shield and valor is my sword

A knight is sworn to valour
His hearth know only virtue
His blade defends the helpless
His might upholds the weak
His words speak only truth
His wrath undoes the wicked
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Jul 05, 2002 10:32 am

PrethodniSledeća