od mnb u Sre Jul 22, 2009 3:28 pm
Izgleda da je u svetske bioskope stigla dugoocekivana ekranizacija seste knjige sage o Hariju Poteru. Opste ludilo zavladalo je posvuda gde ima djecice dovoljno stasale da film gledaju i s glasnim zicama sposobnim za proizvodnju nezemaljskoga pistajna - japanska je televizija najvatrenijoj obozavateljki uprilicila posjet setu na kom se snimanje vrsi, te ne rekavsi joj i sa malim Redklifom, sto je proizvelo petominutnu reakciju nezabelezenu do tada okom kamere a sto mozete naci na youtubeu ( smanjite zvuk ). Ali kakv je film? ne znam, ali moj videotekar mi obecava da cu saznati ( ja bi radije, slazuci se sa posjetiteljem bioskopa u Vasingtonu koji je napustio prikazivanje filma, radije gledao LEDENO DOBA nego ovu papazjaniju ).
Iskupio sam inace podosta novih ekranizacija i spremam se to ispogledati ( Gejmena, Almonda, Gudzove, Barkera, ne znam po cijem je romanu pisan ovaj sasvim solidni djeciji SF trileer, rimejk dva stara filma iz sedamdesetih sa The Rockom, malenom iz MOSTA ZA TERABITIJU i malim iz DOLASKA TAME, to sam vec gledao, a PONOVNO 17 je rimejk filma zasnovanog na prici i isto valja; za geekove je svakako najzanimljivija trominutna scean udvaranja na Tolkinovim vilinskim jezicima u restoranu, za normalne ljude ismijavanje svih mogucih SF filmova koje prozima film, te mali omaz Kaprinom remek djelu ) valjda ce barem koja biti zabavna.
Ogorcen sam na ekranizacije trenutacno usled krsenja moja dva obecanja Horu donjovoltskih pljosnatih crva - da necu gledati filmove koji nemaju veze sa Robeertom Patinsonom ( kada ce vise MLAD MJESEC; sto se MALENOGA PRAHA tice, razocaran sam sto sugerisu da je Dalijev ekscentrizam samo bio poza, namerno karikaturalno ponasanje namenjenoo sticanju paznje, te da je Bunjuel bio ordinarno govedo, to je za ne upucene film o stvaranju ANDALUZIJSKOGA PSA gde je pasce u pitanju na moj beskrajni uzas, i potpuno neopravdano, Lorka ) te su ekranizacije knjiga do kojih mi je stalo. Sto ce reci: niposto ne gledati sramotno isprdavanje koje je Nolanova ekrznizacija , u najsirem mogucem smislu te reci, Pristova magicnoga SF romana. Toliko mi je muka bilo nakon gledanja filma, da sam morao odmah pustiti ILUZIONISTA, sjajni fantasy film koji nije ekranizacija nicega, i milion je puta bolji, da bih suspregnuo potrebu pisanja Nolanu licno.
To je nova pojava na netu, to pisanje gnevnijeh fanova ljudima koji im upropascavaju zivot ( reziserima i piscima ). Ljubitelji izbacuju svoje ogorcenje direktno budalama koje nikako da zavrse knjige ( Martinu je isto, po svjedocenju, receno na nekom skupu te ej on uzvratio jako vulgarno, u smislu, ako umrem onda ste shit out of luck, an primjedbu da mu knjiga kasni TRI GODINE ) ili reziserima ( Uve Bol dobija nesto sto se naziva hate mail u hrpama, mada za jnega mi nije jasno zasto, covjek je genij). Doduse, kod nas to nije zazivjelo,jer su nasi spisatelji fini, pisu dobre knjige, ali kako zive u zlatnim dvorcima na nebu nemoguce ih je, smrtnikom, dosjeci.
Ovo je hush hush, ali izgleda Harisova nije zadovolnja sto bedni Bal radi od njenih romana, no posto im je prodaja skocila nece otvoreno da se zali. K'o sto rece King uvijek imate knjige na polici. Serijetina, koju nemam potrebe pljuvati jer gomila ljudi to veoma uspjesno i zabavno radi, ce na predtojecoj dodjeli nagrada za TV biti butt of a joke - i sam prezira dostojan Nil Petrik heris ( Dr Uzasavajuci ( nis' gledo pa ne znam bas sto je ali kolege to stalno spominju ) iliti za nas starije, Dugi Hauzer ) toboz priprema skec za ismijavanje TRUE BLOOD kako svoj dio vodjenja ceremonije. Morat cu to negdje isceprkati. Naravno, vise me interesuje dio koji ce imati Van Hansis i Dzejk Silberman, ali to ce najvjerojatnije biti nagrada za najoblju sporednu ulogu u reklami za Top Sop ( drzimo doduse Vanu sipke za nagradu za sporednu ulogu u sapunici, vazi ). TORCVUD: DJECU ZEMLJE ocekujem da ce na raznju okretati na dodjeli britanskih nagrada tamo na jesen - i tu su jako zabavni komentari gledalaca; ocekujem da kreator unajmi telohranitelje. Beerouman se slupao kolima u TOP GEAR, pa dok ne skine okovratnik necu ga pljuvati.
Vijesti koje moram provjeriti - Vatikan ga nesto ima sa Oskarom Vajldom, mozda su otkrili da je potomak kavog Pape iz srednjega vijeka; otkriveno je nakon nekoliko godina da je u nekakvom akademskom casopisu recenzije knjiga pisao izmislajni lik iz romana Dona de Lila; Piksarov igrani pokusaj, ekranizacije Berouzovih romana o Dzonu Karteru je dobila za glumce Tejlora Kica ( THE COVENANT, X-MEN PORJEKLO: ZDERAVAC ) te Vilema Dafoa ( SJEN VAMPIRA, VATRENE ULICE ), samo se nadam da nece ispasti da Defo daje glas nekoj crtanoj kreaturi, vec zaista igra lik; UBICE VAMPIRICA LEZBIJKI, mozda film godine, mozda dobije nastavke u vidu knjiga ili stripova.
Sto se Hobove tice, nedavno sam imao korespodenciju s kolegicom iz francuske; kod njih edicije specijalizovane za Fantastiku imaju odredjeni vizualni identitet, recimo,kako Znak Sagite, prepoznatljivi dizajn knjiga, ali i potrebu da dijele knjige ne u dva vec i vise tomova - mislim da VIDOVNJACI imaju sedam, a drugi serijal sest no treci, tj. drugi napisan u isytom svijetu no bolji i bez veze sa Fitzfiricem cak devet; te mozete zamislit kako prolaze sa Martinom. Simonsa se ne usudjuju dijeliti vec on izadje u jendom tomu. Boje se gnijeva moga.
Lepo se provedite na moru i procitajte mnogo dobrih knjiga ( u hladovini, molim vas, pazite se ).

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...
Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.