[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - Avatar

Epska i naučna fantastika, kao i svi ostali žanrovi

Moderatori: Archmage, Ereinion, Lotlorien, Artanis Nerwen

Re: Avatar

Postod The Forester u Ned Jan 10, 2010 11:56 pm

Ako nije u pitanju isti čika.
I šta je čika uopšte hteo da kaže? Možda sam preglup za ovaj tekst ali kada neko počne da primenjuje Hegela i Marksa na JEBENI AVATAR prosto me sramota da nastavim da čitam koliko sam glup za proučavanje njegovog proser...kritike. Ali valjda je glupost, kao i neznanje, blagoslov.

I See Y'all :*
The world will look up and shout "Save us!", and I'll whisper..."No."

-Battle not with monsters lest ye become a monster - Nietzsche

Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Čet Mar 23, 2006 12:18 pm

Postod Elu Tingol u Pon Jan 11, 2010 12:06 am

Evo još za mnba pa nek se drži za penis celu noć.

http://www.b92.net/kultura/film/vise.ph ... 99995&fs=1
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Apr 26, 2004 8:26 pm

Postod Fingon u Pon Jan 11, 2010 12:20 am

Josh jedan moron, shto je dokazao i u odgovoru na komentare.
Let the Sunshine In!!

Nute Gunray, viceroy of the Trade Federation, stood trembling in an alcove, blood-tinged tears streaming down his green-mottled cheeks. "The war...," he whimpered. "The war is over—Lord Sidious promised—he promised we would be left in peace..."
"His transmission was garbled." The blade came up. "He promised you would be left in pieces.''
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Avg 30, 2002 12:00 am

Postod GilGaladriel u Pon Jan 11, 2010 12:51 am

++I am sorry. It is hard to convey five dimensional ideas in a language evolved to scream defiance at the monkeys in the other tree. ++
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Dec 02, 2002 11:35 pm

Postod Shieldmaiden u Pon Jan 11, 2010 1:17 am

:$bravo:

U Dr Horrible nije nego ali to je to :).
Korisnikov avatar
Zla Teta®
Zla Teta®

Pridružio se: Sre Jan 23, 2002 8:54 pm

Postod mnb u Pon Jan 11, 2010 12:53 pm

Kako rekoh, "netko je pominjao"; a kolegice, posto vidim da znate postovati fotke, te imate vremena da potrazite na netu: u filmu mi vidimo nejcesce Kamerunovoga svijeta ekvivalente nosorogu, panteri, vuku te pterodaktilu, lemingu i naposle covjeku, pa dajte nam slicice ovih vrsta. Morska stvorenja vidjelai nijesmo, a niti insekte - ako i jesmo, nisam obracao bas toliku paznju, no ne sumnjam da bi pokazali svu raskos specijaliziranosti za opstanak u onome sto na Pandorti prolazi za njihova obitavalista. Tu lezi kvaka. Kada usporedite slike koje sam vam predlozio naci, biti ce vam jasno na sta ja i kolege ciljamo.

Sto se rude u 3D tice, to je bila sala namijenjena SF fanovima svuda? O kako drazesno! Mislim da je citav ovaj film jedan veliki, neuspio doduse vic, i ja sam se smijao ne samo tu no svo vrijeme. No vidim da sam u pravu: znaci moram da gledam jos i neki film, seriju, sta god da je? a koji nema veze s ovim filmom da bih pohvatao reference? Pa da vidimo. Dzonatan Grof, Van Hansis, Luk MekFerlejn, Rasel Touvi, Met Dojl, Tajler Hejns, Gavin Kril, Dzej Armstrong Dzonston i all time feves Derek Dzejkobi, Dzon Glover i Ced Alen su glumci koji ga primaju otpozadi a cije glumljenje pjevanje te igranje pratim. Tesko da cu se natjerati da slusam cviljenje Dugija Hauzera. Da ne pominjem da je to radio covjek koji je radio BARFI i DOLLHOUSE. Neka hvala.

Ozbiljno treba da pocnete citati SF. Ne pominjem da se SF djela medjusobno oslanjaju jedna na druga, vec da se Kameron "oslanja" na gomilu djela, sjetit ces se debakla sa TERMINATOROM, te kontempliramo mogucnost da netko od onih ljubitelja, rijetkih u svojoj hrabrosti koji se odlucuju bacati vrijeme na takvu demode aktivnosat kako sto je citanje romana, prepoznaju neko "oslanjanje" koje ne spada u domen pokretnih slika. ( Niti dvojim da je doslo do proobja u teorijama o zastiti zivotne sredine ( brine me sto nije doslo do proboja u praksi ). Potpuno ste promasili poantu kolegice. POCNITE CITATI SF. )

Kratak kurs, za one koji ne citaju: Fantastika u Naucna Fantastika dolazi zbog nemogucnosti prijevoda koji bi zvucao tako lijepo, a bio adekvatan. U izvorniku, stoji SCIENCE FICTION : Naucna Fikcija ( da ne ulecem u pogresno koriscenje naziva beletristika ). Science Fantasy, Naucna Fantazija, tj. Naucna Fantastika u biti je podzanr iste, i da prevedem laicima, lici na klasicnu Epsku Fantastiku po svojim spoljasnjim ukrasima no u biti ima za sve naucno objasnjenje. Nema magije i carobnjastva, vec se sve objasnjava odredjenom naucnom motivacijom. Sto se veseg termina naucna projekcija tice, vec se izvesno vrijeme neki od pisaca zalazu za termin Speculative Fiction, koji bi mozda i visde odgovarao a i ostaje ista skracenica. AVATAR je Naucna Fantastika a ne Fantastika: mora imati i postovati odredjena pravila koja su realna ane izmastana i objasnjena magijom. Da su na tim lebdecim ostrvima ( koaj lebde zahvaljujuci mozda magnetnim rudama, a mozda, i to mi je verovatnije, lebde potjerana Kameronovim egom ) jezerca, nije problem. On ima proklete vodopade. Za objasnjenje postojanja vodopada na lebdjecim ostrvima koja lebde zato sto im se lebdi uputio bih vas na Hamiltona i njegove ludosti. O, ne citate, pardon, my bad.

Lijepo ste uboli da zaljubljenost i sdeksualni nagon nisu jedno te isto. No, dakle, kada bi on bio u tijelu nekog od Brinovih raznoraznih izvanzemaljaca iz DRUGOG UZDIZANJA, onih , recimo, koji govore kroz zglobove na nogama, imaju ih pet, imaju stipaljke i torus sa ocnom trakom, i savrseno komunicira s njima, bas da vidim jel bi se zabavljali. Nemojmo se sprdati - ovi su Kamerunovi Navi namjerno uradjeni humanoidno da bi ljudi mogli da se opuste kad dodje do konzumacije. ( Mada, prvi puta kada vidimo Dzejka u tijelu Avatara, podsjetio me na Slota iz filma GOONIES, Mozda zbog usiju. Toplo preporucam taj djeciji klasik. ) Necu ulaziti u to da je privlacnost stvar kulture, ja mislim da nije, jer onda ne bi imali parove koji nijesu oni iste boje koze na primjer, da ne bih pretvarao ovo u sociolosku raspru. Sto se tice romantike, pa, ja mislim da je interesantiji, mada se pojave samo na dvije sekunde onaj bracni par vukodlaka iz MLADOGA MJESECA. I ne obazitrite se na to sto pise kolega koji o geografskoj rasprostranjenosti odredjenih poslova zna onoliko koliko je naucuo iz popularnih pjesama, a o bavljanju istima iz PLANINE BROUKBEK ( sto, opet potvrdsjuje da gleda lose filmove ). Hej, on je pominjao ovce> Odakle vama sada koze?

Ah, znaci kada naletimo na gluposti - to je holivudski film, to sve objasnjava. Ma hajte. Vidi za Fantastiku, objasdnio gore. POKAHONTAS je baziarn na vjerovala ili ne, istinitoj prici. Nista od tuzbe za plagijat. Ne idem u bisokop da bi mi itko servirao ista osim FILMA, pa ocekujem da on makar bude dobar. Za filmove koji nijesu dospeli u bioskope a koji su vanredno dobri, vidjeti MOON, DISTRICT 9, 9, THE BURROWERS, i ima jos krdo. I da, MOON ima strahotnu gresku i 9 nije SF, i oh uzasa, DISTRICT 9 i THE BURROWERS imaju lose efekte, ali su stotinama puta bolji filmovi od AVATARA.

Da pratite malo, vidjeli bi koliko tek smatram GOSPODARA za neizrecivu glupost - ne samo filmove, vec i samu knjigu. Pogresna vam je postavka, uopce, jer film ocijenjujem kao film a ne kao prateci mateerijal kome treba prirucnik sa fusnotama da bi ga se razumio. Cak i ekranizacije, kada im prigovaram, odvajam u odnosu na film kako cjelinu, te u odnosu na djelo koje su adaptacija.
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod Draugdur u Pon Jan 11, 2010 5:01 pm

Here lies Firedorn, a hero in bed.
He once was alive, but now he's dead.
The last woman he bedded, turned out a man
and crying in shame, off a cliff he ran.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Maj 24, 2004 10:50 am

Postod Elu Tingol u Pon Jan 11, 2010 6:10 pm

Mnogo veliki postovi da bi ovo malo slobodnog vremena koje mi je ostalo danas koristio na čitanje istih. Bez čitanja mogu da reknem:
Avatar je super. Ložim se na Nejtiri.
Gil :greenwuv:
Shield :wuv:
Mnb je peder. Niko neće da ga kresne u poslednje vreme pa je malo lud.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Apr 26, 2004 8:26 pm

Postod The Forester u Pon Jan 11, 2010 7:54 pm

Slika
The world will look up and shout "Save us!", and I'll whisper..."No."

-Battle not with monsters lest ye become a monster - Nietzsche

Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Čet Mar 23, 2006 12:18 pm

Postod mnb u Pon Jan 11, 2010 11:41 pm

Cuj: unobtanium nije izveden iz latinskoga vec iz engleskoga jezika: mislim da i sam svjestan jesi da je znacenje smijesno. Ovo nije satira, pa da se nemjerno daju posprdan imena. Razumijem da vecina ljudi nece kako nemaju znanje engleskoga registrirati znaceneje ali ja etio jesam i meni je odmah smijetalo. ( Za satiru i lukavu upotrebu imena u njima pogledati drazesnu GODINU U LINEARNOM GRADU. ) To je laszno ime, kao i jos koje u filmu ( recimo sama je Pandora razocaranje: nakon uvodne govorancije o opasnostima ja ocekivao DEATHWORLD; no, nije nista opasnija od bilo kakve dzungletien. Zasto takvo ime? Opet neuspio vic ). Moje kripicne aluzije se en nalaze kao zamajac radnje u vidokobudzetnome holivudskome filmu; kada budu, mozes me prozvati zbog njih - a ovako, na forumu su gdje ima ljudi koji dijele znanje o djelima Fantastike i mogu im katkada biti razumljive, katkada ne - voljan sam pojasniti koja god da nepoznanica kvari pracenje mojih postova. ( Za salu namijewnjenju ljubiteljima koja ne kvari dozivljaj filma vidjeti prezimena kod Dekerovih junaka koji svi nose kombinacije prezimena valjanih rezisera filmova strave )

Moja se kripticka aluzija na TERMINATORA i debakl odsnosila an to sto je rezisaer morao priznati od koga je maznuo ideju - a koliko se sjecam i sud se bavio time. Meni prvome nije problewm s neoriginalnoscu necijega rada, ako pogledas sto sam pisao o knjizevnosti Fantasticnoga, vidjet ces da mislim da poodavna ne postoji ista originalno glede radnje u njima, vac, kao i Kingov Roland, imam problem sa necijom gluposcu. ( Kolegica eto nije shvatila koliko su glupe promene u katrakterima likova izmedju dva kadra i stavila je nazalno a, s usklicnikom; sto bi bilo kada bih pitao gdje su svi ti silni avatari - kojih znamo da ima - u ostatku filma; zasto grejs vodi sa sobom dva novaka, od kojih marinac ( ! ) odmah skrijece sa staze - posto marinci cak i9 u trecerazrijednim Horrorima ( koje jasko volim ) obicno poslusaju sto im se narijedi ( RED SANDS, GHOST MACHINE ), ovo me iznenadilo a da ne pominejmo kako Dzejk odmah ovladava svom motorikom tijela, bla bla, i kako se odvija prijenos svijesti na daljinu - sve do ludila sa "Moj Dzejk ", gdje se ljubavnici prepoznaju kao u latinoamerickim sapunicama nakon plasticnih operacija, kada se po prvi puta vide. ( Izdvajanje pobunjenickoga helikoptera farbanjem u ratnicke boje, te mech koji vitla nozem posebice izazivaju grohotan smijeh ). A konstantno nam se sugerise nesto sto nije istina: da su Omatikaje jedino pleme, kada ih ima jos; da ce se povreda avatara odraziti na vozaca, a nece; da je postati Tutu Mrak jako zammumuljeno a nije. Ja mislim da je to vrijedjanje gledaoca.

Objasnjenje se odnosilo an koleginicino nepoznavanje razlika u zanrovima, od cega se ja privatno, jezim, te je komentar svakako opsiran da bih pokusao obajsniti iste. Moram vas kolega malcice ispraviti, glede vasega zaklucka ka mom odnosu i to bas na primjeru Ursule: kada naletim na glupost, kako kod nje, ja kaazsem da je to glupost. Eto, ona je napravila dvije strahotne, jednu stilsku, jednu naucnu - i to u svojim ponajboljim djelima - i ja sam ih nazvao glupostima. ALi ih nema tisucu i jednu kojih se ocekuje da ih progutamo. Da ih ima, vjerujte, porvi ibih poveo bunu. Ovdjew ej bitno nesto drugo, ubedjujemo se sto je vaznije - inovacija kojom je unaprijedjena tehnika snimanja filma ili scenario, rezija, gluma. U literaturi mi jew bitnije kako se sto pise od fonta kojim je stampano, to bi bila prava analogija; za gluposti bih upirao prstom i smijao se jednako kao i za film. Pominjao sam Hamiltona, pa pisao sam i o njegovim ludorijama i baljezganjima, kada sam vec spominjao njegov primjer za ostrva s vodopadima koja lebde jer im se lebdi i njegovo rtrecerazredno objasnjenje, koje ej suvise jadno da bih pustio netkoga da ne iskusi citanje dvije tisuce strana da otkrije sto se desava.

Primjeri koji sam naveo,za filmove, nisam naveo kako bih iskljucio mogucnost da se natkome svide, vec kao primnjer onoga sto sam naveo: odlicnih filmova koji nece stici u bioskope pa niti na DVD, te kako ih vecina nece gledati, styo jest steta.. Sto se moje ocjene o losim efektima tice, mislim da sam se tu rukovodio popularim misljenjem: naime, meni kvaliteta efekata nije bitna, no ljudi kazu da su tu losi efekti, pa sam naveo kao primjer. Znad sa je meni jos uvijek pojam claymation - cak sam skoro gledao stare filmove o Sinbadu, s velikim uzitkom, te rimejk BLOB Caka Rasela, i meni tu nista nije falilo. ( Scena s efektima koja je jedina ostavila dojam na mene u AVATARU jest ona kada vidimo koliko su Dzejku atrofirale noge. )

Sto se tice privlacnosti, pogledaj opet tocno sto je kolegica napisala, pa sto sam joj otpisao. Ja licno mislim da bi film u kome bi se marinac povezan telepatski ( kasko god ) sa tijelom osmoga putnika bio primoran pariti sa maticom u sve fascinirajucem 3D tesko dobio zeleno svijetlo od producenata, ali svakako nesto sto je humanoidno mada lici na Atevije Cerijeve, pa, kao sto vidimo, ocigledno izaziva seksualnu uzbudjenost kod pojedinih: inace udaram copyright za prijasnju ideju.

A kadrovi prasume u jutarnjoj izmaglici - pogledati prelijepi dokumentarac EARTH, iako mu odurni MekKelen radi voice over, pa uporediti. Sto se NOTHINGMANA tice, idi an youtube i poogledaj intervjue s ljudima na ulici njegova grada i neces se cuditi njegovim opsaskama. Kako se to raspiuustilo otkad Mrkoje nije glavni... kripticka aluzija...
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod Eärendil The Mariner u Uto Jan 12, 2010 1:09 am

*gleda post iznad*

*odmahuje glavom*

Evo sam malo se igrao u Photoshopu... sviđa ili "ghey", što reče neko jako elokventno?
Slika
Sing forever, proud and strong,
Anthem of life, conquering song.
Though times of fate onwards run,
The song of hope, once begun,
Will ever more remain...
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Sep 05, 2003 1:40 am

Postod Fingolfin The Elf King u Uto Jan 12, 2010 1:14 am

Perec je škljocnuo zubima, i pregledao sledeći list. To je takođe bilo naređenje: o posmrtnom administrativnom kažnjavanju - novčanom kaznom u visini četvoromesečne plate - psa vodiča oružane straže G. de Monmoransi "koji je nemarno dopustio sebi da ga uništi atmosfersko pražnjenje (munja)."
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Okt 17, 2003 12:00 pm

Postod Inglor Anarion u Uto Jan 12, 2010 1:22 am

Mnb potpuno se slazem sa tobom ::T::
"Ganci,Ganci vi ste ovde stranci"
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 3:08 pm

Postod Aducabar u Uto Jan 12, 2010 2:10 am

Zanimljiva mi je tema koje su se Draugur i Dekadent dotakli - Star Wars vs. Avatar. Mislim da su paralele sa Novom Nadom očigledne. Oba filma su spejs fentezi sa kenjkavom pričom i osrednjom glumom, revolucionarnim spec efektima, oba su oborila rekorde gledanosti, i oba kao najveći plus imaju maštovit univerzum koji lako osvaja gledaoca. Još kad bi Kameron poput Lukasa prepustio svoje čedo kompetentnijem scenaristi za nastavak... I naravno, bez Meca Dobrića u trećem delu :mrgreen:

Korisnikov avatar
Zreo za penziju
Zreo za penziju

Pridružio se: Uto Mar 04, 2003 11:58 pm

Postod GilGaladriel u Uto Jan 12, 2010 3:05 am

++I am sorry. It is hard to convey five dimensional ideas in a language evolved to scream defiance at the monkeys in the other tree. ++
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Dec 02, 2002 11:35 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Filmovi