[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4586: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4588: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4589: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4590: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3765)
www.tolkien.rs • Pogledaj temu - NOVE KNJIGE

NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod babakarniang u Uto Sep 14, 2010 1:40 pm

Ah kolega napokon i too kod nas divan horor inace i jako fino ekranizovan u Svedskoj preporuka i za film... Dokopah se nekih starih izdanja npr Grad i zvezde, Sljunak na nebu i Price tajanstva i maste za neku sicu od 150 din po knjizi a ovo sto izlazi ne moze se porediti sa tim
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod Orion u Uto Sep 14, 2010 4:47 pm

Od 15-27 sajam knjiga u NS, na otvorenom, ispred SNP.
Nešto sumnjam da će biti bog zna šta, nekih noviteta ili velikih popusta, ali ajde, možda se nešto nađe, pa
da obavestim ko je zainteresovan.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod mnb u Uto Sep 14, 2010 9:16 pm

Ispricavam se sto sam osuo onako po Martinu, no uistinu sam se razocaral kada sam cuo kako se ponio sa ljudima koji su davali negativne kritike za njegov ( ne )rad. Ako mogu primijetiti, moj savjet se i dalje drzi: ne uzimaj da citas serijal dok ne nazres okoncavanje istoga.

Ajde GRAD I ZVEZDE, to ima nekoliko izdanja, ali gde iskopa Asimova, ja taj roman nijesam vidio desetljecima! Ono je trece mala zbirka Poovih pripovjesti? Za stotinuipedeset dinara komad? Moj savjet: kupi koju srecku. Imas neku sugestiju vezanu za kombinaciju Lotoa?

Tko zna mozda sto se moze destiti na tom novosadskom skupu tendi. Prosloga je puta Lijeteci majmun vidio knjige iz serijala BUDIKA Skotove ( kako nam je svojeveremeno koleginica objasnila, u pitanju je istorijski fantasy, ala onaj Bredlijeve ) po 500 dinara, te Alnasamarijeve knjige cak i po 350 dinara. Ako kolega bude dao povoljan izvjestaj - unaprijed zahvalan -mogao bih uzeti MEHANICKU DEVOJKU, LAV MEDJU LJUDIMA te par romana domacih autora, ukoliko naravno budu usvojili onu pomoc od 5000 dinara penzionerima, sve odjednom, i naravno ako Lijeteci majmun bude htio odvojiti lijenju straznjicu od sjedala, te vidjeti bijela dana. Morat cu igrati na osjecaj krivnje.

Vidim na Lagijuninom sajtu da su objavili prvi roman iz serije Rejacwel Mid VAMPIRSKA AKADEMIJA. koliko ih ima, devet, jel' tako?
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod babakarniang u Uto Sep 14, 2010 11:32 pm

Da da znam sreca al vredi imati dobar odnos sa likom sto drzi sajt Polovne knjige redovnim musterijama ostavlja knjige a sve su jako povoljne... Da to su price Po-a veoma dobar primjerak.

A po Martinu treba proliti vrelo ulje to kazem kao faan serijala, a vidim da mu ovo nije prvi scenario imao je vec jednu seriju i jedan film kojeg uopste nema na internetu.

A sajam cu ipaksacekati ovaj u BG samo on moze zadovoljiti moje apetite sa izborom i popustima.

Za kraj jedna preporuka za vas kolega uzmite obavezno knjigu Istoricar_Elizabet Kostova vrhunski horor bar za menee posto sam se na momente osvrto da vidim jesam li sam
Član
Član

Postod babakarniang u Sre Sep 15, 2010 1:28 pm

Vidim jos jedan novi horor u Evro gunti-ju nisam siguran koliko vredi debitansi roman Zrtvovanje_S.DZ. Bolton znate li sta o njemu?
Član
Član

Postod Orion u Sre Sep 15, 2010 5:51 pm

Skoknuh malo danas do sajma, niš posebno.. nisam pazario nikakvu knjigu, ali jesam strip :) , pošto na sajmu traje popust Belog puta, npr. izdanje od 1200 košta 960, a od oktobra će kažu povećati cene.
Možda još jednom odem do kraja sajma, ali ne nadam se nekom boljem pazaru. Vrlo mršavo, kada sam došao pola izlagača tek iznosi knjige, većina prodavaca deluje otsutno i potpuno nezainteresovano, a ponuda fantastike je vrlo tanka.
Čak i onaj ,, pravi '' sajam u martu je bio loš, mala poseta, slaba kupovina, čujem da neki izlagači neće ni doći sledeće godine, jer je zakup preskup u odnosu na posetu i profit. Tako da manje više, nekako se jedino uzdam u BG Sajam za solidnu kupovinu.

Što se tiče MNB i njegovih letećih agenata :) , otkriću im jednu informaciju. Ulica Kralja Aleksandra 10, uđete u pasaž, i nekim zavijutnim stepenicama gore, i stićete u Klub ljubitelja stripa. Koji više ne radi, osim što od 10-14 časova prodaju stripove i knjige. Čovek ima brdo stripova i nekih starih sf knjiga. Pazario sam za drugara komplet Helikonije, i sebi i bratu stripove Aster Blistok, e sad imao je više kupaca, jedan je ušao odmah posle mene, i naivno spomenuo da je čuo za ,, rasprodaju '', jer sam ja ljubiteljima fantazija na jednom drugom sajtu javio za ovaj bogati rudnik materijala :) . E, tu naravno počinju ,, naša posla ''.
Prodavac nije tupav, skužio je da su ljubitelji fantazija saznali za prodaju, i počeo je da diže cene. Meni je dao po staroj ceni, ali ovom momku je već lupao veće cene. Tako da nek se leteći ne iznenade ako ono što je bilo 300, sad bude 600.
Imao je nekih Kentaura kojih je prodao, ima Polarisa, Asimova, Klarka, Herberta, nekoliko Vulfova-Urt novog sunca i slično, i još toga, al ne mogu svega da se setim.

Elem, za ovo u EG prvi put čujem, čitao sam im opis na sajtu, neka mešavina trilera i horora, okruženje i radnja bar obećavaju zlokobnu i napetu atmosferu, e sad koliko se to uspešno uradilo.. sumnjam da je to neko kod nas čitao, ali ja bih rizikovao, davao sam pare i za prava sranja, ovo bar prema sadržaju obećava.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod Perin u Sre Sep 15, 2010 9:59 pm

Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod mnb u Čet Sep 16, 2010 9:47 pm

Oprostit cete mi, ne mogu citirati ( netko je nesto uradio kompjutoru dok vojnici nijesu gledali pa brljavi pretrazivac ) pa cu po sjecanju:

Dakle, sto se Martina tice, pa nije bas doslo do tog ulja. No mislim da je ucinio povecu gresku time sto je u svoj rad upleo i svoj privatni zivot i cjelokupni profesionalizam. Sad cu ja malo svoje teorije. Mislim da se stvaralac moze posmatrati u tri vida, kao autor nekog umjetnickog djela, kao profesionalac - gdje bih obuhvatio i njegov odnos prema fanovima, te kao licnost, obican covjek. Sad ja primjerice mogu ne postovati nekoga kako umjetnika, recimo Meta Bomera koji je trecerazredni glumac, ali mogu aplaudirati njegovu profesionalizmu, gdje pristaje da pravi budaletinu od sebe zarad serije te odluci da drzi svoj privarni zivot van reflektora, tj. nitko ne zna da sa djeckom odgaja dvoje djece, ili mogu cijeniti netkoga kao umjetnika i profesionalca, koa Vana Hansisa, jer je fascinantan glumac, izlazi u susret obozavaocima i vise no sto je pametno nekada, ali se ruzno ponasa prema Tajleru, decku, kada su u javnosti i javno g aponizava, tako da bi mu zavalio onaku, jednu, dobronamjernu, ocinsku samarcinu. Sto se Marina tice, on je u poslijednje vrijeme podredio svoju umjetnost promociji sebe, svoj profesionalizam isprepletao sa sopstvenim licnim zivotom te uspio doseci neslucene razmjere egoizma i bahatosti u ponasanju spram ljudi koji ga citaju; od bespomucnoga aukcioniranja primjeraka knjiga do oholosti u obracanju i drzanja obozavatelja za budale kratka pamcenja, koji se kao ne sjecaju kako je rekao da ima DANCE vec napisan, i smao sto ne izidje, ima tome cetiri godine. Tako da mi u svakom pogledu opade postovanje za nj - jer svoj izniman talenatr trosi, vrijedja ljude koji ga podrzavaju i posjeduje ogroman napuhani ego. Prosto ne prepoznajem u njemu autora koji je nekoc zario i palio i bio vise nego pristojan. I dalje mu svakak cast, za sve sto je uradio na polju Fantastike osamdesetih, samo bi mogao da pazi da mu se sto za ovo sto radi ne obije o glavu; sjecam se da se producent jedne serije brecnu na kritike fanova i rekao im da gledaju onda, pa naveo je seriju, tudju, kojoj je potom porasla gledanost a njegovoj se srozala.

Zahvaljujem na obavijesti no mislim da Lijeteci majmun nece htjeti bas sijetati toliko. Ne znam kakva je to knjizara koju spominje kolega, no sjecam se jednog kurioziteta: krajem osamdesetih bese u Novome Sadu, cini mi se u Rumenackoj ulici, stripoteka, kao neka vrst biblioteke gdje su se okupljail ljubitelji stripa, razmenjivali ih te iznajmljivali bas kao u pravoj. Paite, ako to nije istina ne znam jer licno nijesam bio tamo, ako su slagali mene i ja lezam vas, jel' te. Tko zna mozda je to - to no na drugoj adresi. Srpski prodavac, sto reci... bar je ispostoval kolegu... Cekaj, kakav drugi sajt za Fantastiku? IZdaja! Postoji samo ovaj! Kakvo je to jereticko... bogohuljenje...kakve tqabvlete za smirenje..?

Knjigu koju je kolega spomjenuo zaista ne znam, zvuci kao nesto poput PTICJAKA ( Horror koji se boji priznati da to je. )

Serijali koji mene interesiraju ( ne znam im naslove, no pocetne knjige):

NIGHTS IN VILLIJAMUR Marka Carana Robertsa

THE HUNDRED THOUSAND KINGDOMS N. K. Dzamisin

TWELWE Dzaspera Kenta

Svima su izasle i druga knjiga i treba sledece godine treca.

Ajoj, KOstova! nemojte je pominjati kolega! izdadose je u nas, prijevodila je djevojka/zena sto je radila Kinga za Alnasamari, i ja k'o rekoh, necu zuriti sa kupovinom, bice toga. Onda se to izdanje rasprodalo, izgleda, usprkos glupom otkrivanju zapleta na zadnjoj korici. cekal sam neko vrijeme da Lijeteci majmun mozda ulovi koji primjerak, no, hade izadje americko dzepno izdanje i bude ga u IPS-ovoj prodavnici. Donese mi knjigu, kad ono uvez kao onaj WC-papir, ne rolnastoga pojavnoga oblicja no u onim papiricima, samo uvijezano u kartocncic i zalijeplejno da se jedva drzi. Samo sam se nanercvirali i eno mi stoji tamo kod kuce negdje u nekom budzaku. A ja volim vampirske romane i buduci da su digli frku kao za Kolinsovu, natjerat cu se valjda jednom da iscitam. Ali taj povijez je uvrijeda za fantadtiku! Elem zao mi je sto joj ovaj novi roman koji je izisao i kod nas nije Fantastike...

Zahtihevam citanje Skrobonje! I brzi izvjestaj! A da li je mozda Vels mala crna tvrdoukoricena knjizizca?

Marinova serija ne znam ustitnu sto je, no jedna epizoda TWILIGHT ZONE ili OUTER LIMITS adaptacija je jegovih PJESCANIH KRALJEVA. Ako pod filmom mislite na... budjava je prava rijec... budjavu adaptraciju njegove pripovijesti NOCNI LETACI klonite se toga, za ime svega sto vam je drago, no nadjite pricu u ZNaku Sagite i iscitajte je ( prvi ioli drugi borj, mislim )!
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod Perin u Čet Sep 16, 2010 10:42 pm

Prvi deo Skrobonjinog romana sam pročitao, zasad - okej. Vels jeste mala, tvrdokoričena knjižica ;) I to sam pročitao, naravno :D Baj d vej, ako neko nije čitao "Niko i ništa u Parizu i Londonu" od Orvela, neka pročita; nije fantastika, ali lično mi je i bolje od 1984te :)
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod mnb u Čet Sep 16, 2010 11:02 pm

Pitao sam za velsa jer je u tom kolu uz njega Srpska knjizevna zadruga izdala i MI Zamjatina, te jos jedan roman Zila Verna, no ne sjecam se koji, mislio sam da prave neku ediciju fantastike. Zaboravih pitati kakva je to Cabonova knjiga, ne zvuci mi poznato. Brinov roman je u stvari POSTAR sa naslovom prilagodjenim prijevodu Kostnerova filma.

Lagijuna ima nekekvu akciju gdje nudi nagradjene romane po cijeni od tristotinjak dionara komad, s tim sto ako uzmete nekoliko odjednom cijena im bude ukupno tisucu dinara. Nijesam siguran sto se sve nalazi u ponudi, ali mislim da sam vidio onaj serijal Holanda ARTUR, to bi trebalo da je djecija verzija arturijanske legende. Mozda ima jos necega interesantnoga. Link se nalazi na njihovoj glavnoj stranici, sa strane.

Kada sam pisao kako bih zasarafio ocinsku Vanu hansisu, sjetih se na momenate Bredberijeve obrane, najpoznatijeg losega ophodjenja prema fanovima. bredberiju se nije svidjelo kada mu je neki malac iznio neke grijeske vezane za MARSIJANSKE HRONIKE, pa ga je mlatnuo. Moguce Ko.
Slika

Član
Član

Postod babakarniang u Sub Sep 18, 2010 12:23 am

Eto konacno danas izaslo u Alnariju Straza sumraka_Sergej Lukajanenko a u Laguni Poslednja teorema_Artur Klark & Fredrik Pol
Poslednji put menjao babakarniang dana Sub Sep 18, 2010 12:48 am, izmenjena samo jedanput
Član
Član

Postod Shieldmaiden u Sub Sep 18, 2010 12:48 am

Skrobonjin "Čovek koji je ubio Teslu" mi je jedna od najantipatičnijih knjiga koje sam pročitala u poslednjih godinu dana. Osim što ima par zanimljivih ideja i koncepata, nikako mi se ne dopada Skrobonjin stil naracije, niti kruti beživotni dijalozi. Pročitala sam je do kraja samo zato što sam je platila. Mislim da ću je pokloniti nekom.
Korisnikov avatar
Zla Teta®
Zla Teta®

Pridružio se: Sre Jan 23, 2002 8:54 pm

Postod mnb u Pon Sep 20, 2010 12:12 am

Sto se Eriksona tice, ja nemam problem sa tim sto netko voli da cita nje i njemu slicne, vec kada mjesa adrenalinski nalet sa knjizevnom kvalitetom, npr. kolega koji diskfalicira Legvinovu kao irelevantnu jer po njemu i njegovim drugarima ona napisa najdosadniju knjigu ikada. Onda, kada me Hor donjovoltskih pljosnatijeh crva povreti misrisljavom solju, ili pljuskanjem, razmisljam vrijedi li pojasnjavati sto. Mislim da sam, na radost sviju, odustao i zvanicno od toga, izuzimajuci pojedine situacije kada se komantira nesto sto sam ja licno ustvrdio. Erikson me se licno nije bas dojmio usled generalnog siromastva njegova jezika ( ponavlja poredjenja, slike ), problematicna stila ( rogobatni pokusaji opisivanja akcije ili radnje zavrsavaju tako da se... Jesam li spomijao da pretrazivac divlja?

... nije bas sigurno tko tu sto radi, opisi su mu siromasni i zasnivaju se na dva upecatljiva nekada potpuno nebitna detalja, a neoprostivi su upadi likova u poetske meditacije, kada se potpuno promijeni stil njihova razmisljanja ili goovra ), radnju ne bih komentirao jer ne znam koliko se prijenosi na slijedece knjige a i ne zanima me mnogo, no moram istavci da je nepodnosljiva sklonost ka upornom mijenjanju pravila ( nemojte ovo bukvalno shvatiti no npr., likovi su sposobni ponoviti magiju koju su prvi put vidjeli prije dana, bez prijethodnoga okusavanja ili daleko bilo proucavanja, smrtnici su mocniji od bozanstava, ne moze se izbjeci iz zatocenistva napucanoga maca, o cekaj, moze), deus ex machina kontrapcijama ( uvijek je bas sve na pravom mjestu, ma da, a da ne pominjem neprobojnu kozu ili lijepo primjeceno kao se sve lijepo razresi prolazima), nevjerojatno glupo razresavanje pojedinih situacioja kada ustvrdi da niti on ne zna sto je htio s situacijom ili likom ( lutak, onaj vojnik s povezom, te poselo na brdu ) podilazenje gamerskoj, anime publici trecerazrednim efektima ( ASSASSIN'S CREED srece drugi nivo DISNEY'S ALLADIN-a, kostur sa kacigom na kojoj su rogovi i njegova sposobnost kretanja, dizajn, da se tako izrazim pojedinih nivoa i likova, kada s epojavi onaj tip s macem pjevao sam: "Na na na na Sefirot! na na na na Sefirot!" sto inace nije bila najpamjetnija stvar za uraditi okruzen ljudima ), mogu do sutra. Najzanimljiviji lik mi bijase ona vranetina, da je citava knjiga iz njene perspektive bilo bi zanimljivije, no opet, prevrtao sam ocima svaki puta kada progovori, a tek ona glupost sa psom... Pitam se je li Eslemont bolji, mislim jesu li romani koje on pise kvalitetniji, ali ne da mi se provjeravati.

Uzgred, Sanderson je i dalje na listama bestselera, kao i Bruks, no pridruzio im se i Stirling novim romanom. Mislimda ce se uskoro pojaviti i novi roman o Aniti Blejk, te Suki Stakhaus. Au, prekrsih sopstveno pravilo da necu spominjati zaljubljene vampircice! Gori sam od Eriksona! Trebalo bi da pocne treca sezona MERLINA, gdje ce Kolin Morgan moci jos jednom pokazati kakao englski mladi glumci to rade najbolje, narocito u djecjim serijama, BEING HUMAN, koji nije po knjizi, no moram spomijenuti vukodlaka sa najspektakularnijijm usima ikada, te druga sezona VAMPIRSKIH DNEVNIKA, no javili su mi da su ubili u prvoj epizodi Dzeremija i Kerolajn, cime se umnogome smanjila moja trpeljivost prema tome sto svi ignoriraju cinjenicu da je Dejmon psihoticni ubojica koga treba zatrti, a ako se drze knjige do kraja sezone ce ubiti i Tajlera i Alarika, sto kao jedini pozitivan lik ostavlja Meta ( Boni je glupaca ). Kod ans je objavljen roman Midove, VAMPIRSKA AKADEMIJA, prvi od sedam, cini mi se, a i novo izdanje Riordana te KONSTANTINOVOG RASKRSCA.
Slika

Član
Član

Postod High Duke u Pon Sep 20, 2010 3:35 am

Zapravo si konacno dao obrazlozenje za stav prema Eriksonu. I moram reci da se sa odredjenim delom slazem, narocito u pogledu filozofiranja svih likova na gotovo istom intelektualnom nivou (bilo da je u pitanju vojskovodja, divljak, carobnjak, covek ili nesto drugo a bogme i deseto). To nazalost postaje sve izrazenije dok ne dostigne vrhunac u devetoj knjizi koju upravo zavrsavam nakon par meseci razvlacenja.
Jos samo kada bi vec jednom mi isto ovako sazeto obrazlozio zasto ti je Naomi Novik dobar pisac, bez padanja u tvoje sopstvene dramske uzlete sa sve pratnjom neizbeznog hora donjovoltskih ti pljosnatih crva.
Let your blows fall because faith is my shield and valor is my sword

A knight is sworn to valour
His hearth know only virtue
His blade defends the helpless
His might upholds the weak
His words speak only truth
His wrath undoes the wicked
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Jul 05, 2002 10:32 am