NOVE KNJIGE

Koje ste čitali i šta biste preporučili

Moderatori: High Duke, rinsvind

Re: NOVE KNJIGE

Postod mnb u Pon Okt 04, 2010 10:02 pm

Ja ne mogu dovoljno ishvaliti BRAZIL, a da naravno kako je i sugerirrano ne aplaudiram Skrobonji, koji je ocigledno dobrano poradio na prijevodu i to se i vidi - naci pravu rijec ili sinonim da se prenijese znacenje i naum pisca ranga MekDSonalda nije nimalo olak posao.

A sto se samog autora tice, ja sam jednostavno bio obeznanjem - kako covjek menja stilove ( tri razlicite pripovijesti, a svaka sa svojim stilom ) kako vjesto oneobicava stvarnost, lagano sijuci detalj tu i tamo, dok se i sami ne zapitamo gdje su likovi, te ne tako rijetko i tko su; a skinuti cu sesir pred majstorom koji uspijeva da u romanu o paralelnim stvarnostima ubaci detalj gdje u okviru jedne i sam lik ima vise razlicitih, pa, emanacija, te uspjeti od toga napraviti takovu simboliku. Podjednako je vjest trazenju tananih psiholoskih reakcija likovima koliko i u opisivanu furioznih scena masovne bitke - cak covjek uspjeva nesto sto glupani poput Eriksona nikako ne umiju - da u momentu kada na sceni ima na desetine likova u borbi na zivot i smrt, koja zauzima ovece podrucje i razvija se u onoliko pravaca koliko ima likova, drzi uvijek konce u svojim rukama i ne dopusta da mu se dogodi da ne zna tko je tko, gdje je tko i sto je sto, te s njim i citalac. Bah! Mogu aj hvaliti desetinama redova.

Moram samo primijetiti mane, zacudno iste kao i kod Simonsa u TERORU: ubacivanje nepotrebne tacvke gledista, sasvim nepotrebno i nenajavljeno, sto kvari konstrukciju i stilski "mrlja" tekst; razocaravajuca homofobija, no opravdavam to tipicnom reakcijom covjeka njegovce generacije odrasloga u Engleskoj ( one dvije budale ( Sekstinja i Gospodina Breskvicu ) bih jos i prezivio, jer su tipicni stereotipi kako mali Perica zamislja pedera, no gdje na kraju upsrka sa glavnim negaticvcem to mi jnije jasno ) te razbjesnjujuci sequelitis, cije bi detaljnjije objsnjeavanje predstavljalo upropastavanje uzitka citateljima, pa necu.

KOliko je pametan: noz u vodi, te koju stranu kasnije svitanje na vodi najavljuju scene u finalu romana, cisto da ne propustite; a jetki humor koji prozima citavu radnju, pa to je pravo zadovoljstvo. Upozorenje: meni nitko nije skrenuo paznju pa cu ja vama: za sve nepoznate rijeci imate objsnjenje na kraju knjige!

Uzgred, zao mi je sto se Alnasamari vratio starim trikovima nasamarivanja prevodilaca. KOlegi puno srece u prevodjenju i otvorite cetvore oci!
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 11:39 am

Postod Perin u Uto Okt 05, 2010 5:05 pm

Srce Zime, 9ti (valjda) roman u serijalu Točak Vremena, može da se nađe u Lagininim knjižarama.
Književni prikazi, osvrti, eseji, kritike: http://klub-knjige.blogspot.com/
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 4:17 pm

Postod mnb u Sre Okt 06, 2010 12:40 am

Zaista cu morati napisati nesto ozbiljniji prikaz BRAZILA i TERORA, posto su mi to glavne preporuke za prijedstojeci Sajam knjiga, cisto da zainteresiram one citaoce sto im knjizevni apetiti naginju na stranu literarnosti te iskusavanja mogucnosti Fantastike kao zanra. Sto u prijevodu znaci da svi koji traze laku zabavu mogu slobodno traziti na drugoj strani. Iscitavam jedan roman, negdje sam na trecini, ne bih voliio da ureknem pa da se utisak pokvari te necu spominjati koji, no ukoliko odrzi kvalitetu biti ce treca preporuka - s anpomenom da nece u dogledno virjeme izaci kod nas, a mozda i nikada jeer nije, opet, za siroku publiku. O, i jedva cekam MEHANICKU DEVOJKU. I slike sa susreta sa MekDonaldom, kako bih znao ciju vudu lutkicu da punim spenadlama ( Hor donjovoltskih pljosnatih crva ih vec grije na laganoj vatri ) ako covjek ode kuci uvjeren da mu ovdje nitko ne ukazuje duzno strahopostovanje. Da, kolega je PERIN pomijenuo da je objavljena zbirka prica, tako da imate sto kupiti novoga da vam potpise. Sto? Nijeste kupili ni BESPUCE niti BRAZIL? Moze li se napravti kolektivna vudu lutkica citavoga sajta?

Pitam se da li je SRCE ZIME u jednome tomu?

Najsrdacnija prijeporuka za ekranizaciju romana KAKO IZDRESIRATI SVOGA ZMAJA; trebao je ovakav film odavna snimiti. Prelijepo, za oci, usi i mali mozak, te greje gdje je najpotrebnije, u ova hladna, cinicna vrijemena. Pet zvijezdica. Mislim da je u pitanju serijal romana koji je trebao izaci i kod nas, zar ne?
Slika

Luk ( Van Hansis ): To sto smo imali, bilo je tako kratko ali i tako dobro i nikada necu to zaboraviti...Ali ako ostanes sa mnom sva ce vrata biti zatvorena. A ako i budu otvorena, moja kolica nece moci da prodju kroz njih...

Noa ( Dzejk Silberman ): Da probam da ti objasnim u terminima koje ces razumeti: Snajder... you're full of it.
Član
Član

Postod Perin u Sre Okt 06, 2010 1:12 am

Džordan je u jednom tomu. "Knjiga izgubljenih snova" je izašla iz štamparije, na sajmu će biti cena 700 dindži. Kako posedujem i Bespuće i Brazil (koji sam počeo čitati, ali moram prvo dovršiti Nikolu Malovića i "Prugastoplave storije") i ovo ću kupiti, a naravno, i potpisati :)Već sam naveo da nisam ljubitelj tvrdoga SF-a, ali ovakve ideje jš nisam sreo (Mekdonaldove) a i način pisanja govori sam za sebe.

Dalje.

Prugastoplave Storije, od pomenutog domaćeg pisca Nikole Malovića mora da pročita svaki ljubitelj kratke forme. Od Nešića nisam sreo boljeg majstora, ali i Malović je vrh vrhova. Stil skroz čudan, ideje lucidne, ali dobro obrađene. Lično, bolja mi je ova zbirka priča od njegovog romana, "Lutajući Bokelj."
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod mnb u Sre Okt 06, 2010 2:32 pm

Vidi, MekDonald nije tvrdi SF, no i da jeste, s ovakovim pisanjem citao bi ga s velikim uzitkom, kao sto sam Robinsonovu trilogiju. Tvrdi ti je Sf mahom necitljiv, a posto mi uportno iskace pretrazivac, ostavicu pojadnjavanje za drugi puta. Interesuje me tko je izdao Malovicevu zbirku te je li u pitanju Fantastike, kako i da li u zanr spada LUTAJUCI BOKELJ ( mislim u moju dosta siroku definiciju Fantastike ), jer sam iamo utisak das je u pitanju istorijski roman.
Slika

Član
Član

Postod Orion u Sre Okt 06, 2010 4:51 pm

Spremaj vudu-lutke :da: .
TEROR mi je odličan roman, ali taj Mekdonald.. iako ga hvale ljudi čije mišljenje stvarno cenim ( Skrobonja, Perin, Mnb i neki drugi ) meni nikako nije legao. A nije da ne volim teme multiverzuma i paralelnih univerzuma. Čovek mi je nekako totalno haotičan, ali negativno haotičan. Bespuće mi nikako nije leglo, od Brazila sam pročitao odlomak na netu, i nisam baš nešto oduševljen. Možda mu dam još jednu šansu, ako ostane para na Sajmu, to će biti pri kraju spiska. Nekako i dalje imam osećaj da je precenjen, ili meni naprosto ne leži. A možda ga ja jednostavno ne mogu skontati šta oće do vraga, da kaže.
SRCE ZIME- proverio danas, u Laguninu knjižaru u NS, stiže u petak.
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:01 am

Postod Perin u Sre Okt 06, 2010 5:19 pm

Što se Malovića tiče, izdala je Laguna; i roman, i ovu zbirku priča. Roman pokupio razne nagrade, dobio je i nagradu Lazar Komarčića za roman godine. Odmah da Vas upozorim, njegov stil pisanja je skroz čudan; nekom će leći, a nekom ne. Radnja je uvek smeštena u Boku Kotorsku, ali sa primesama fantastike. Moja preporuka je da se počne sa zbirkom priča, čisto da se navikne na stil njegovog pisanja. Prva priča u zbirci me baš oduvala...Lik stvarno ima ideje dobre, a izlaže ih na neki ležeran, manijakalno opušteni način, uz mešanje engleskih fraza...
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod babakarniang u Sre Okt 06, 2010 11:10 pm

A sta kazete vredi li ovo staviti na spisak?

ŽENSKO ZAVEŠTANJE
Karol Martine
Izdavač: Odiseja
Opis:
Francuska autorka španskog porekla, Karol Martinez, nalazi inspiraciju u predanjima iberijskih predaka i u magičnom realizmu majstora španskog jezika, Gabrijela Garsije Markesa i Izabele Aljende. Njen prvi roman, Žensko zaveštanje, osvojio je naklonost publike i čak osam književnih nagrada.

Roman Žensko zaveštanje pripoveda o neobičnoj ženskoj lozi gde se s majke na ćerku prenosi magično nasleđe: stara škrinja u kojoj svaka mlada žena otkriva samo njoj namenjen, naročiti dar, ali i čudesnu sposobnost presudnu za dalji život. Junakinja, Fraskita Karasko, dobija u staroj škrinji pribor za šivenje, igle i konce kojima će stvarati čuda. Njene čarobne venčanice svaku ženu preobražavaju u biće čija lepota oduzima dah. Nema toga što ona ne ume da zakrpi: poderano platno, posekotinu, raspolućenu dušu. Međutim, stanovnici zabačenog andaluzijskog sela gde Fraskita živi, u strahu od lepote koju vide a ne razumeju, ovu mladu ženu kinje, ismevaju i odbacuju: pretvaraju njen dar u prokletstvo. Fraskitin ćudljivi muž, u jurnjavi za sumanutim snom, gubi kuću, ženu, pa i sam taj san. Prokockana žena sa svoje petoro neobične dece beži preko mora i kroz pustinju da bi u Sredozemlju, u vrevi malog arapskog grada, našla najzad mir. Tu odgaja decu i prenosi ćerkama baštinu ženskih priča, recepata, molitvi i talenata.

Narativno tkanje ovog romana povezuje fantastiku s događajima iz devetnaestovekovne istorije Andaluzije, a onostrano i čudesno pretvara u grube činjenice. Osećanja nose stravičnu moć, isceljujuću ili razornu, poput prirodnih nepogoda. Glas pripovedačice neprestano se menja: nežni, lirski tonovi začas prelaze u grube i zastrašujuće. Sve se odvija u preobilju jarkih boja, snažnih utisaka i dubokih emocija.

U ovoj knjizi, nežnoj i gorkoj istovremeno, magično i tragično prepliću se tako da nude naročitu, žensku viziju realnosti.
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod DjoX u Sre Okt 06, 2010 11:37 pm

Men me interesuje gde ima da se kupe cvarci i kavurma!?

shta se deshava sa maglorodjenim(dok sam kucao ovo malo sam povratio u usta inace)! Ko izdaje(to je manje bitno),da li ce prva knjiga da bude iz jednog dela(to je malo bitnije) i kada izlazi(to je vrlo bitno)!?
Slika
http://www.myspace.com/lepojevic
"I would have liked to insult you, but the sad truth is that you wouldn't understand me."
"I'm smiling. That alone should scare you."
Korisnikov avatar
Član
Član

Pridružio se: Pet Maj 07, 2004 2:12 pm

Postod mnb u Čet Okt 07, 2010 12:04 am

@DJOX: Mislim da se nece tako zvati prijevod Sandersonove trilogije, pogotovo sto sam ja predlagao takovu interpretaciju zezanja radi, te najvjerojatnije, kako ce im to biti jedan od udarnih naslova Fantastike, mozes prvu knjigu ec potraziti na Sajmu. Sumnjam da ce ga dijeliti jer ne znaju koliko bi im se prodalo u skupljoj dvotomnoj varijanti ( a ako su strpali LEGENDS u jedan tom... ). Vidim da si verziran u pronalazenju sadrzaja sa kobajagrande na youtube-u, ako moze pomoc: treba mi snimak sa gostovanja Vana i Dzejka u Parizu kada pokusavaju odigrati scenu na francuskom, a cujem da je to prava katastrofa jer niti jedan ga ne govori niti razumije. Unaprijed zahvalan. U, na Sajmu potrazi i one knjige koje sam ti preporucil ( Simonsa ) a valjda ces naci stogod i od domacih autora koje su ti kolege preporucile - dogovor jer bio da napises nesto kada procitas. Ah, zaboravih da Sandersona izdaje Lagijuna u prijevodu NOCNOG LETACA ( steta sto nije kao sto je izvorno planirano, Odiseja ).

@BABAKARNIANG: Kad vec spominjemo Odiseju, usitinu ne znam nista o tom romanu, no, zacudo, sinopsis mi se cini poznatim, kao da sam cuo za neki film, spanski ili latinomaericki, salicne sadrzine; moram provjeriti an par mjesta pa cu javciti saznam li stogod.

@PERIN: Hvala za informacije, i upozorenja ( nije mi jasno ono sa mijesanjm engleskih fraza: ubacuje li poput indijaca u srted recenice englesku rijec? ), no ako sam i znao da je dobio nagradu, smetnuo sam s uma ( ja bio ubijedjen da je dobila ona spisateljica za STRAH I NJEGOV SLUGA ).

@ORION: Vidi ako ti se nije svidjelo BESPUCE, onda je sigurno da neces zavoljeti ni BRAZIL, no, ovaj je djelo zaista sazreloga pisca, i dok je onaj prvi vise bio pokusaj stapanja tehnika megickoga realizma sa lirskim SF-om a la Bredberija, ovaj je pokusaj stapanja kvalitewtne proze sa kiberpankom, koji ja eto prezirem ali kada rade majstori ( recimo Zelazni ili Simons ) vidi se d anije do teme no do pisca, SF trilerom te naposle sa istorijskim Sf-om. Teme koje obradjuje su ovoga puta univerzalnije, npr. ima sjajne kritike citave kulture zabave, socijalne stvarnosti juzne amerike ( scena u sumi kada nalijecu na djecake koji se kupaju kao vrhunski primjer, dobro nijesi citao no ko jeste shvatit ce na sto mislim ) te ocigledno dobro promisljene osude istorije odnosenja prema pokorenim narodima. Ja napominjem da je kod ovakovijeh autora taj haos, kako ga nazivas, smisljen i smislen, i uticaj knjizevnih tradicija na koje se oslanjaju ( ubit ce me DE HAMMO ako vas udavim strucnijom terminologijom ). No ako ti se ne svidja, ostavi ga za kasnije. Recimo za nekoliko godina, kada, siguran sam, hoce.
Slika

Član
Član

Postod Perin u Čet Okt 07, 2010 12:04 am

Maglorođeni bi se trebali pojaviti do sajma. Koliko sam ja upućen, oni su u štampariji. I da. Redakcija Lagune se odlučila za prevod "Maglari."

@mnb: imaš PM.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod babakarniang u Čet Okt 07, 2010 12:44 am

A hoce li do Sajma izaci Viliams, Edings, Erikson u Laguni odnosno Tesic u Portalibrisu?
Član
Član

Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 12:05 am

Postod DjoX u Čet Okt 07, 2010 1:26 am

MAGLARI? JBT to je josh gore... Sad cu ja to lepo da skinem pa josh malo da ubijem vid! Ne majem se ja po takvim mestima mnb,ne znam odakle ti to! Ako mi malo preciznije objasnish shta ti treba mozda me i pukne neki flesh pa ti nadjem!

*Jel mozda neshto od ovog!?

http://www.youtube.com/watch?v=lYmH_HeVvno

http://www.youtube.com/watch?v=riLsm4YqiSs

Ako nije ovo pogledaj sa desne strane,verovatno ce da ti izleti!

P.S. Dragi moderatori sledeci put kada budete hteli da me banujete molim vas da se setite ovog velikog dela milosrdja sa moje strane!
Slika
"I would have liked to insult you, but the sad truth is that you wouldn't understand me."
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod Perin u Čet Okt 07, 2010 1:53 am

Tešić je izašao danas čini mi se, ili juče; Edings & Erikson ne znam, a Vilijams je preveden, sad da li je na lekturi ili šta već, u to nisam upućen.

@Djox: To je samo prevod naslova, inače će sadržaj biti na vrhunskom nivou, radio je nightflier, koji iza sebe ima mnogo fentezi romana prevedenih.
Korisnikov avatar
Član
Član

Postod DjoX u Čet Okt 07, 2010 2:11 am

Perine ko god da je radi prevod... MAGLARI? Cekaj,sad ozbiljno,MAGLARI? Ne znam mozda je prevod skroz do jaja(mada posle ovog MAGLARI neshto sumnjam) ali jbt dzabe to sve kad ti MISTBORN prevedesh kao MAGLARI...

Tad Vilijams? Jel neko pitao za Tad Vilijamsa? Ne smem previshe ce da bude off-topic,ali jbt jednom degenerik od pisca!
Slika
Korisnikov avatar
Član
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Fantasy knjige